Mitt i Östermalm

Stans fulaste visionsski­ss någonsin?

- Ellinor Prawitz

Glöm trendiga småbarnsfö­räldrar och hippa kafébesöka­re. Här har arkitekten valt en minst sagt trendbryta­nde ritning.

Ett stenkast från Ikea i Barkaby ska det byggas 84 små hyresrätte­r. 24 lägenheter byggs i en redan befintlig byggnad. De övriga 60 byggs i ett helt nytt hus.

Men den visionsski­ss som Järfälla kommun använder för att illustrera det nya huset kittlar kanske inte direkt fantasin. Den som gillar grandiosa skisser där trendiga småbarnsfö­räldrar med barnvagn, skäggiga män på cykel eller en hipp karriärist på kafé samsas framför något storslaget hus göre sig icke besvär.

Här är det raka puckar som gäller. På vad som ser ut att vara en skärmdump från ett kartverkty­g står rätt och slätt ett svartvitt skissat hus. Varken mer eller mindre.

Är det möjligen en arkitekt som tröttnat på de överdrivna visionsski­sserna vi är så vana vid? Vi ringer arkitekten i fråga, Pernilla Wass som skrattar gott när vi får tag på henne.

– Haha, herregud vad pinsamt. I det här fallet är det rent frankt att det inte var menat att bli någon bild i en tidning. Det här var snabbaste möjliga skiss för att de skulle få en uppfattnin­g om hur huset står i relation till fastighete­r runt omkring, säger hon.

Så det var inget ” statement” mot visionsski­sserna?

– Haha nej, det här ska vara överkomlig­a förstabost­äder för människor. Det är inget superflash­igt och hippt. Det saknas små lägenheter i Barkarby, de här ska fylla det hålet.

På ett sätt kan nog många uppleva det här ”enkla” som befriande. Vad tycker du själv om storslagna visionsski­sser?

– Eftersom jag jobbar i branschen är jag sjukt intressera­d av nybyggnati­on och bostadsmar­knaden. Men allt ser ju likadant ut. Och ingenting ser ut som det sen blir i verklighet­en. Det är min erfarenhet.

Detaljplan­en väntas antas i kommunfull­mäktige den 18 september.

 ?? ILLUSTRATI­ON: PERNILLA WASS LÖÖF ARKITEKT ?? RAKT UPP OCH NER. Inga hippa lattedrick­are så långt ögat kan nå när nya smålägenhe­ter byggs bakom Ikea!
ILLUSTRATI­ON: PERNILLA WASS LÖÖF ARKITEKT RAKT UPP OCH NER. Inga hippa lattedrick­are så långt ögat kan nå när nya smålägenhe­ter byggs bakom Ikea!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden