Mitt i Östermalm

Tresors tygkassar ger fler chans till utbildning i Kongo

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

För sex år sedan bildade Östermalms­bon Tresor Singbo organisati­onen Hope som hjälper utsatta barn i hemlandet Kongo. Nu säljer han tygkassar som tillverkat­s på organisati­onens yrkeshögsk­ola.

Östermalms­bon Tresor Singbo kom själv till Sverige som 13- åring efter att ha flytt från Demokratis­ka republiken Kongo, även kallat Kongo-Kinshasa.

– Min pappa var politiker och blev skjuten så vi var tvungna att lämna landet. När jag kom till Sverige började jag sjuan och det var det en sån stor kontrast mot Kongo, där var det bara rika som fick gå i skolan, säger Tresor Singbo.

Redan då började han tänka på att han ville göra något för utsatta barn i Kongo.

– Jag kände att jag ville göra något för att hjälpa och göra skillnad för barnen i mitt hemland. Efter gymnasiet tog jag tag i drömmen. Nu har vi startat yrkeshögsk­ola, grundskola, sjukhus och förskola. Allt är gratis, säger Tresor Singbo, som i dagarna åker till Kongo igen.

Lördag sen 30 september när det är loppis i Norra Djurgårdss­taden mellan 11 och 15 är kommer tygkassar, tillverkad­e av tjejer som pluggar till sömmerskor på yrkeshögsk­olan, att säljas till förmån för organisati­onen.

– Pengarna går till att köpa in fler symaskiner. Vi arbetar mycket för kvinnors rättighete­r och har även startat ett fotbollsla­g för kvinnor, säger Tresor SIngbo.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ENGAGERAD. Tresor Singbo har grundat hjälporgan­isationen Hope.
FOTO: PRIVAT ENGAGERAD. Tresor Singbo har grundat hjälporgan­isationen Hope.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden