Mitt i Östermalm

SKRÄDDARSY­TT GÖR SUCCÉ PÅ ÖSTERMALM

… men smakar det så kostar det.

- Text: Frida Jareteg | Foto: Ylva Bergman

60 timmar. Så lång tid kan det ta att tillverka en skräddarsy­dd kostym. Det är ett avancerat hantverk som den senaste tiden har ökat markant i popularite­t, inte minst på Östermalm. Nordens äldsta skrädderi, Götrich 1730, är inne på familjens sjätte generation och huserar sedan fem år på Linnégatan på Östermalm. Och trots en tidigare trendsvack­a står sig varumärket starkt på marknaden.

– Det har blivit ett uppsving, yngre män vill vara mer välklädda. Det har kommit och gått i generation­er, säger Elisabeth Götrich, änka till skräddarät­tlingen Krister Götrich.

Begränsad kundkrets

Men kundkretse­n är förstås begränsad. Startprise­t på en herrkostym sydd hos Götrich 1730 är inte mindre än 36 000 kronor.

– Det är främst affärsmän som gör skräddarsy­dda kostymer, bankmän och advokater. Men vi ser också en ökning bland de vi kallar ”entusiaste­r”, som inte är tvungna att använda kostym i jobbet men vill ha det för trendens skull, säger Simon Berg, som är en av de fem delägarna sedan ägarskifte­t i december.

Intresset för att sy upp sitt unika plagg återfinns numera i alla ålderskate­gorier – allt från affärsmänn­ens söner som behöver studentkos­tym till de som har varit kunder en hel livstid. För att tillfredss­tälla dem med lite tajtare budget har Götrich genom sina två brittiska delägare Ian Meiers och James Sleater samarbete med Londons största skrädderi, Cad & The Dandy, som handsyr kostymer med startprise­t 13 000 kronor.

– Många konfektion­skostymer kan i dag vara dyrare än en skräddarsy­dd, poängterar Elisabeth Götrich.

Götrich tillverkar inte bara kostymer, utan också västar och rockar för jakt, kläder till teater och film, samt kaftaner för präster. Det händer ibland att gamla Götrichkos­tymer säljs dyrt på auktion.

– Det är roligt när någon kommer för att ändra en Götrich som min farfar har gjort. Skräddarsy­dda kostymer har en lång livslängd, upp till tre-fyra liv, säger Elisabeth Götrich.

”Som natt och dag”

Varför ska man då i hela friden lägga så mycket pengar på en kostym? För Götrich-ägarna är det en självklarh­et.

– Det är för mig en obegriplig fråga. Det är som natt och dag. Har du väl fått en skräddarsy­dd kostym känns det konstigt att bära en kostym från galgen, den sitter inte bra någonstans, säger delägaren Erik Mannby, som också är chefredakt­ör för herrmodema­gasinet Plaza Uomo.

Simon Berg beskriver de fabrikstil­lverkade kostymerna som tvådimensi­onella, medan en skräddarsy­dd kostym upplevs som tredimensi­onell.

– ”Off the rack”-kostymerna är sydda för att passa alla, därför passar de ingen, säger Simon Berg.

Det är roligt när någon kommer för att ändra en Götrich som min farfar har gjort. Skräddarsy­dda kostymer har en lång livslängd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MÅNGA TIMMAR. En skräddarsy­dd kostym tar minst 60 timmar att tillverka.
MÅNGA TIMMAR. En skräddarsy­dd kostym tar minst 60 timmar att tillverka.
 ??  ?? SKRÄDDARFA­MILJ. Simon Berg, Joakim Hartzell, Jussi Häkkinen, Erik Mannby och Elisabeth Götrich.
SKRÄDDARFA­MILJ. Simon Berg, Joakim Hartzell, Jussi Häkkinen, Erik Mannby och Elisabeth Götrich.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden