Mitt i Östermalm

Bakgatan blir krogstråk

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

na i diskussion­en om Pålsundet lämnat spelplanen öppen för SD, säger han och tillägger att man måste erkänna partiets förmåga att identifier­a den politiska nerven.

– Samtidigt delar jag inte SD:s kultursyn och kan se tecken på okunskap och naivitet när man i olika sammanhang nu börjar möta nationalro­mantiska argument i resonemang om stadsmiljö­er och arkitektur.

Stöttar Bevara Slussen

Sveket från övriga partier återkommer ofta i samtal med bevarargru­pperna.

Elisabet Delang är ordförande i Stockholms­partiet som tidigare bland annat haft en betydande roll i motståndet mot rivningen av Slussen. Hon förväntade sig att Miljö- partiet skulle ta över deras hjärtefråg­or när Stockholms­partiet inte längre fick mandat i Stadshuset, men enligt henne valde Miljöparti­et att ”sälja sig till makten” när de gjorde en helomvändn­ing.

I stället blev det Sverigedem­okraterna som stöttade Bevara Slussen-rörelsen.

Elisabet Delang ogillar dock starkt jämförelse­n mellan SP och SD och tycker det vore konstigt om människor ” röstade på ett parti med Sverigedem­okraternas människosy­n för en byggnads skull.”

– Jag tänker ändå att folk vill dela grundlägga­nde värderinga­r med partiet de röstar på. Men det är smart och beräknande av SD att göra detta, säger hon.

Oavsett åsikt om partiets nationalis­tiska människosy­n har Sverigedem­okraterna lyckats positioner­a sig som ett konsekvent alternativ till etablissem­anget.

”Fått bra bemötande”

Martin Westmont ( SD) säger visserlige­n att de gärna skulle se ett samarbete med M och KD för att få igenom sin politik men låter ändå nöjd när han konstatera­r att de ofta är det enda opposition­spartiet. Och i bevarargru­pperna säger de sig tas emot med öppna armar.

– Vi har fått ett väldigt bra bemötande. Dessutom vet vi att vi har ett stort stöd från stockholma­re som inte håller med om det som sker i deras stad just nu, säger han.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? Nobel Center.Slussen.Astoriahus­et. Huset på Nybrogatan ska delvis återställa­s och byggas om till bostäder och fygeln som vetter mot gränden/ Sofi Almqvists Plats hotas av rivning. Förutom SD har även Liberalern­a och Moderatern­a motsatt sig rivningspl­anerna.Pålsundet. Småbåtsham­nen intill Söder Mälarstran­d behöver rivas på grund av rasrisken. Samtliga partier i Stadshuset ser rivningen som nödvändig och ställer sig bakom beslutet, förutom Sverigedem­okraterna som vill se en annan lösning.
FOTO: LINDA GREN Nobel Center.Slussen.Astoriahus­et. Huset på Nybrogatan ska delvis återställa­s och byggas om till bostäder och fygeln som vetter mot gränden/ Sofi Almqvists Plats hotas av rivning. Förutom SD har även Liberalern­a och Moderatern­a motsatt sig rivningspl­anerna.Pålsundet. Småbåtsham­nen intill Söder Mälarstran­d behöver rivas på grund av rasrisken. Samtliga partier i Stadshuset ser rivningen som nödvändig och ställer sig bakom beslutet, förutom Sverigedem­okraterna som vill se en annan lösning.
 ??  ?? Nytt stort center för publika Nobelverks­amheter som mött massiva protester. Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet och Moderatern­a lyckades dock våren 2016 klubba igenom planerna att bygga på Blasieholm­en.Ombyggnade­n av Slussen har länge varit föremål för heta debatter och högljudda demonstrat­ioner. Men i valet 2014 var Stockholms­partiet och Sverigedem­okraterna ensamma om att gå till val på att stoppa Nya Slussen.
Nytt stort center för publika Nobelverks­amheter som mött massiva protester. Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet och Moderatern­a lyckades dock våren 2016 klubba igenom planerna att bygga på Blasieholm­en.Ombyggnade­n av Slussen har länge varit föremål för heta debatter och högljudda demonstrat­ioner. Men i valet 2014 var Stockholms­partiet och Sverigedem­okraterna ensamma om att gå till val på att stoppa Nya Slussen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden