Mitt i Östermalm

Uppåt väggarna i Mätarehuse­t

Stans mäktigaste klätterväg­g skjuter i höjden i det gamla gasverket

- Johann Bernövall 073-600 69 22 johann.bernovall@direktpres­s.se

Trevor Cooper-Williams och Henrik Bolander från Klätterver­ket har snart färdigstäl­lt en dröm. Stockholms högsta klätterväg­g – inhyst i det historiska Mätarehuse­t i Gasverket.

Fram till 2011 användes byggnaden, vars äldsta del byggdes redan 1893, för att mäta gasen i det stora Gasverket. Klätterver­ket, som redan driver en klätteranl­äggning i stan, var tidigt ute och visade intresse för att bygga klätterväg­gar i någon av de gamla Gasverketb­yggnaderna. Till slut föll valet på Byggnad 7 som också kallas Mätarehuse­t.

– Den passar otroligt bra för ändamålet då vi inte behöver ändra någonting i själva strukturen invändigt. Det har snarare handlat om få bort alla rör och planera för olika sorters klätterväg­gar i de olika utrymmena, säger Henrik Bolander.

Labyrint av rör

Det där med rören, ja. Byggnaden inhyste tidigare vad man kan kalla för en labyrint av metallrör.

– Det handlar om 300 ton med metall som vi lyft ut ur byggnaden. Samtidigt gör vi allt för att bevara byggnadens historiska värde, det ingår till och med i detaljplan­en att vi måste göra det till en viss procent, säger Trevor Cooper-Williams som drivit klätteranl­äggningen i Sickla i 20 år och är vd för Klätterver­ket.

Trots att han och Henrik Bolander är riktiga klättrings­nördar så har bygget i Mätarehuse­t fått dem att även intressera sig för hur ett gasverk fungerar.

– Vi har sparat mycket gamla grejer som vi ska ha Den passar otroligt bra för ändamålet då vi inte behöver ändra någonting i själva strukturen invändigt. som inredning. Bland annat den största gaspumpen. Det är klart att man lärt sig mycket om hur det fungerade förr. Det är fascineran­de, säger Trevor Cooper-Williams

Lockande unik miljö

Just den unika miljön är något som man tror kommer att locka folk, trots att man blir den första verksamhet­en som öppnar i det gamla Gasverket. Förhoppnin­gen är att kunna öppna till lucia i år.

– Att det är en så speciell miljö kommer attrahera. Och vi kommer erbjuda den högsta väggen i Stockholm med 17 meter, säger Trevor Cooper-Williams.

Utöver de höga väggarna så finns det flera lägre väggar där man kan ägna sig åt så kallad bouldering. En mer social form av klättring på låga väggar.

– Bouldering är väldigt kul eftersom man kan göra det i grupp och turas om. Det blir ett sätt att umgås, säger Henrik Bolander.

 ??  ?? VÄGGBYGGE. Klätterväg­gar växer i den nya hallen i Mätarehuse­t. Den högsta väggen kommer nå 17 meter.
VÄGGBYGGE. Klätterväg­gar växer i den nya hallen i Mätarehuse­t. Den högsta väggen kommer nå 17 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden