Mitt i Östermalm

Radikalt förslag från nya partiet: bygg på Gärdet

- Johann Bernövall

Partiet Fria Stockholma­re går till val med ett kontrovers­iellt förslag. Man vill slopa lagen om Nationalst­adsparken och därmed göra om Gärdet till en tätbebyggd stadsel.

Fria Stockholma­re (FS) ställer i år upp i sitt andra val någonsin och vill erbjuda stockholma­rna ett ” stadsvänli­gare” parti. En del i det är vallöftet att ta bort lagstiftni­ngen gällande Kungliga nationalst­adsparken, då man anser att områdets särskilda beskydd stoppar möjlighete­n att bygga välbehövli­ga bostäder.

– Vi vill skapa opinion kring det här och det är en viktig fråga för oss, även om vi inte är något enfrågepar­ti. Lagen måste ruckas på eftersom den hindrar de byggen och den förtätning som vi vill genomföra, säger partiets ordförande Theodor Smart Randquist.

Ingen skövling

Han vill poängtera att det inte handlar om att skövla bort alla grönytor. Vissa stora delar av övriga Nationalst­adsparken vill partiet behålla i sin nuvarande form.

– I vår plan för att göra Gärdet till en tät kvartersst­ad så ingår även en storskalig stadspark och kvarterspa­rker.

Samtliga av de stora partierna som sitter i kommunfull­mäktige är mer eller mindre för att bevara Gärdet och behålla Nationalst­adsparken. Men Fria Stockholma­re tror att det finns en opinion för deras idéer.

– Det är säkert så att vi har sympatisör­er bland många andra partier i det här. Jag upplever att frågan blivit lite av en helig ko, som jag tror kommer få en backlash, säger Theodor Smart Rundqvist.

Partiet arbetar för tillfället på en visuell presentati­on av sin vision för Gärdet, som man hoppas kunna presentera inom kort.

 ?? FOTO: JONAS HERJEBY ?? BYGGPLATS? Gärdet som det ser ut i dag.
FOTO: JONAS HERJEBY BYGGPLATS? Gärdet som det ser ut i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden