Mitt i Östermalm

Applebutik i Kungsan fick kritik på stormöte

I torsdags hölls ett samrådsmöt­e för Apples planerade flaggskepp­sbutik vid Kungsträdg­ården. Ett hundratal synpunkter hade inkommit till staden och på mötet höjdes flera kritiska röster.

- Clarence Frenker Mimmi Epstein

I torsdags hölls ett samrådsmöt­e för Apples planerade flaggskepp­sbutik vid Kungsträdg­ården. Ett hundratal synpunkter hade inkommit till staden och på mötet höjdes flera kritiska röster.

Totalt har ett hundratal synpunkter inkommit till stadsbyggn­adskontore­t under den öppna samrådstid­en, som inleddes den 4 juli.

På mötet under torsdagen diskuterad­es butiksplan­erna öppet. Många var kritiska. Bitvis var stämningen upprörd.

– När man byggde Waterfront sa man också att det skulle vara genomskinl­igt och inbjudande för stockhol- marna. Och hur blev det? En stor koloss intill Stadshuset. Nu gör ni precis samma sak igen, sa en åhörare.

Byggplaner­na har sedan de påbörjades 2016 stött på massiv kritik och huset har även ritats om för att bättre, enligt stadens krav, anpassas till den tänkta platsen och omkringlig­gande miljön.

Synpunkter­na på byggplaner­na har i huvudsak handlat om att huruvida en elektronik­jätte ska få rätt att bygga på en sådan central plats som Kungsträdg­ården eller inte. Samt att den tänkta byggnaden uppges skärma av entrén mot Hamngatan och bidra till en kommersial­isering av Kungsträdg­ården som hittills inte har förekommit.

– Vi är inte emot en Apple- butik men vi tycker att platsen är helt fel, säger Birgitta Palmertz som delade ut flygblad utanför möteslokal­en.

Martin Schröder på stadsbyggn­adskontore­t har förståelse för allmänhete­ns engagemang i frågan.

– Alla projekt som berör en plats i staden som många har en relation till blir speciella. Och Kungsträdg­ården är just en sådan plats som de allra flesta stockholma­re har en åsikt och uppfattnin­g om, säger han.

På plats fanns även Erik Slottner (KD) som är emot bygget och har föreslagit Norrmalmst­org som en alternativ plats för en butik. Cecilia Obermüller ( MP) närvarade också.

– Utformning­en är inte acceptabel, vi kommer att säga nej till nuvarande förslag, säger hon.

Samrådet pågår till och med den 12 september.

När man byggde Waterfront sa man också att det skulle vara genomskinl­igt och inbjudande för stockholma­rna. Och hur blev det?

 ??  ?? PROTESTERA­R. Marion Sundqvist och Birgitta Palmertz delar ut flygblad i protest mot planerna på en Apple-butik i Kungsan.
PROTESTERA­R. Marion Sundqvist och Birgitta Palmertz delar ut flygblad i protest mot planerna på en Apple-butik i Kungsan.
 ??  ??
 ??  ?? VILL FLYTTA. Erik Slottner (KD) nämner Norrmalmst­org som alternativ plats för en Apple-butik.
VILL FLYTTA. Erik Slottner (KD) nämner Norrmalmst­org som alternativ plats för en Apple-butik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden