Mitt i Östermalm

Nu öppnar Stockholms nya jättegymna­sium

- Mimmi Epstein

Det var spänning i luften på Hantverkar­gatan i måndags morse när Anna Whitlocks gymnasium slog upp portarna. ”Det känns spännande att få vara med från början och forma kulturen i skolan”, säger Sól Blöndal Sommer som har börjat ettan.

I måndags morse öppnade stans största gymnasium och förväntans­fulla ungdomar strömmade in i porten på Hantverkar­gatan 29. Skolan kommer att kunna ta emot 2200 elever och det här läsåret går även elever från Östra real där, eftersom den skolan renoveras.

Camilla och Helena Ren- ström från Kungsängen lockades av skolans hållbarhet­sprofil.

– Vi hoppas att det ska bli en skola som många kommer till och att den får ett bra rykte, säger systrarna, som alltid har gått i samma klass. Från och med den här terminen blir det dock ”bara” samma skola.

Kompisarna Johanna Forsberg och Carl Jäderlund pendlar från Nacka och är sugna på att börja terminen.

– Det känns riktigt spännande. Det finns liksom ingenting att ”gå på” från tidigare elever som det brukar, ingen har ju gått här än, säger Carl Jäderlund.

– Jag fick upp ögonen för skolan på Instagram. Jag tyckte att den verkade intressant och nytänkande. Att den är döpt efter en framståend­e feminist lockade också, säger Johanna Forsberg som i framtiden vill bli polis.

Sól Blöndal Sommer och Stella Lindhagen står och väntar på en kompis utanför skolan.

– Hoppas att alla är schysta och kommer bra överens. Det känns kul att vi kommer att vara med och forma kulturen i skolan. Att man inte behöver ”passa in”. Allt från vad skolan kommer att ha för rykte, vad folk har för klädstil, till hur man beter sig, säger Sól Blöndal Sommer.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FÖRST. Sól Blöndal Sommer och Stella Lindhagen tycker det ska bli kul att kunna påverka mer i en helt ny skola.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FÖRST. Sól Blöndal Sommer och Stella Lindhagen tycker det ska bli kul att kunna påverka mer i en helt ny skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden