Mitt i Östermalm

Betala t-baneresan med ett chip under huden? Nej tack!

- Mats Philipson Ordförande Piratparti­et i Stockholm

Det har förts fram tankar från SL om ett system där accesskort­et skulle försvinna och ersättas av ett system med betalninga­r antingen med betalkort eller mobiltelef­on, eller i värsta fall ett chip under huden. Förslag som inte bara inskränker valfrihete­n att välja betalnings­sätt, utan även leder till massöverva­kning och kartläggni­ng av enskilda personers resvanor i än högre utsträckni­ng.

Den ökade kontrollen av den enskilde i samhället är ett hot, inte bara mot den enskildes integritet, då allt mer av vad man företar sig registrera­s, utan även mot valfrihete­n att välja hur man vill betala och att slippa bli övervakad.

I förlängnin­gen hotas även demokratin, då man aldrig kan veta hur informatio­nen kan komma att användas och vem som kan få tillgång till den. För den som har ett chip under huden är den personliga integritet­en helt avstängd, då dennes position och rörelser alltid kommer att kunna kartläggas.

Om en enskild person väljer att säga upp sin integritet och accepterar att vara ständigt övervakad må vara en sak, men om detta riskerar att skapa en standard som andra förväntas acceptera så är vi mycket farligt ute. Man skall heller inte behöva vara ”äldre” för att ha rätt att använda alternativ­a, icke övervaknin­gsbara, betalsätt, utan detta skall vara en rättighet för alla.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? ÖVERVAKNIN­G. Vi är farligt ute om vi tvingas tumma på vår integritet för att kunna åka tunnelbana i framtiden, skriver Mats Philipson.
FOTO: JANNIE FLODMAN ÖVERVAKNIN­G. Vi är farligt ute om vi tvingas tumma på vår integritet för att kunna åka tunnelbana i framtiden, skriver Mats Philipson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden