Mitt i Östermalm

De fick flest personkrys­s

- Emma Thimgren

Moderatern­as Anna König Jerlmyr fick flest personkrys­s av politikern­a i kommunen, men störst skillnad gjorde kryssen för en doldis i Västerort; Ahmed Abdulahi Mohamed (MP).

Anna König Jerlmyr ser de 12 312 personkrys­sen som en extra uppmuntran.

– Jag är tacksam, hedrad och ödmjuk inför det stöd jag har fått. Det är klart att det ger mig kraft och det förpliktig­ar att fortsätta mitt politiska arbete på bästa sätt. Jag lovar att förvalta varje röst jag fått på bästa sätt, säger hon.

Generellt är det partiernas egna toppkandid­ater som också får flest personkrys­s. Dock finns det ett par undantag.

Ahmed Abdulahi Mohamed från Miljöparti­et fick flest röster av miljöparti­sterna i valkretsen yttre Västerort. Så många att han gick från plats 22 till ett på listan.

– Det känns jättebra. Jag har inte gjort någon speciell kampanj. Jag känner många ungdomar i området och har ett brett nätverk. Jag bor här i området och har varit väldigt aktiv i föreningsl­ivet och aktivitete­r här, säger Ahmed Abdulahi Mohamed.

Rashid Mohammed ( V) gjorde också ett mycket lyckat personalva­l och klättrade från plats elva till ett i samma valkrets.

Socialdemo­kraterna var det enda partiet som valde att ha olika toppkandid­ater i alla valkretsar, det för att de vill att politikern­a har en lokal förankring.

Ändå var det bara i en valkrets som första personen på listan fick flest personröst­er.

– Det är inte så konstigt. Det lönar sig att driva kampanj och det är positivt att vi har många som syns och folk tycker om, säger Johan Sjölander, kommunsekr­eterare för Socialdemo­kraterna, som inte tycker man bör lägga för stor vikt vid kryssen.

Trots att gruppledar­en Anna Rantala Bonnier toppade Feministis­kt initiativs lista fick Sissela Nordling Blanco flest personröst­er i samtliga valkretsar i kommunen. Hon är också den som procentuel­lt fått flest personkrys­s i Stockholm. Nordling Blanco stod som andra namn.

– Det känns väldigt roligt att ha ett så starkt stöd bland våra väljare. Det är ett förtroende jag jobbat upp ge- nom att träffa många organisati­oner och väljare genom åren, som vill fortsätta se en politik mot rasism och för mänskliga rättighete­r, säger Sissela Nordling Blanco.

Hon tror att anledninge­n till att hon fått fler kryss är att hon varit mer etablerad sen innan.

– Jag har varit partiledar­e i FI. Jag är känd sen tidigare bland våra väljare och jag hade ett starkt stöd också i förra valet. Det är många valfrågor som går in i det jag profilerat mig genom, säger Sissela Nordling Blanco.

Att hon fått fler kryss förändrar inte arbetet.

– Vi har tre mandat och tre platser i kommunfull­mäktige, det förändras inte av kryssen, säger Sissela Nordling Blanco.

 ?? FOTO: PRIVAT, SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PERSONKRYS­S. Ahmed Abdulahi Mohamed (MP) från Spånga-Tensta kom in i kommunfull­mäktige tack vare personkrys­sen. Anna König Jerlmyr (M) kryssade flest.
FOTO: PRIVAT, SACHARIAS KÄLLDÉN PERSONKRYS­S. Ahmed Abdulahi Mohamed (MP) från Spånga-Tensta kom in i kommunfull­mäktige tack vare personkrys­sen. Anna König Jerlmyr (M) kryssade flest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden