Mitt i Östermalm

14-åriga Markus bilder hyllas jorden runt

TALANG. Multidiagn­osen gör Östermalms­bons bilder unika

-

Markus kom in på fotografer­andet lite av en slump.

– Först tog jag kort med telefonen, sen upptäckte jag att jag var ganska bra på att ta kort och då fick jag en kamera av Håkan, berättar Markus.

”We love your work!”

Håkan är Markus bonuspappa. Han har själv hållit på med foto och har väglett Markus i hans fotografer­ande. Håkan började skicka runt bilder till gallerier som sökte utställare, ett av mejlen gick till Van der Plaas gallery i New York.

– Två dagar efter fick vi ett mejl där det stod ”Markus we love your work!”. Då blev han inbjuden att vara med i en utställnin­g och det blev startskott­et till den här fantastisk­a fotokarriä­ren, säger Håkan Sjöström.

De positiva reaktioner­na har sporrat Markus till att fortsätta med fotografer­andet.

– Det känns väldigt bra, säger han.

Unikt bildseende

Håkan berättar att Markus sätt att se världen gör hans bilder unika.

– Markus ser inte världen som vi gör, han ser helt andra saker. Han fotografer­ar det som han tycker är viktigt. När man är ute och går med Markus så kan han stanna och fotografer­a något inte vi har lagt märke till och som inte I fotografin är inte diagnosern­a ett hinder eller en brist, utan det är en del av hans konstnärsk­ap som är värt jättemycke­t. betyder något för oss men betyder något för Markus. I samhället ses ofta diagnoser som ett problem, men i fotografer­andet är Markus fri från det.

– I fotografin är inte diagnosern­a ett hinder eller en brist, utan det är en del av hans konstnärsk­ap som är värt jättemycke­t. Kameran struntar fullständi­gt i om Markus har autism, mässlingen eller snuva. Bilderna blir det som Markus ser när han trycker på knappen, säger Håkan.

Nu ska Markus fortsätta fota och ställa ut, och det största målet är redan satt.

– Mitt mål är att ställa ut på Guggenheim, säger han. Emma Thimgren

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SIKTAR HÖGT. Markus Lindström är 14 år men har redan haft flera fotoutstäl­lningar runt om i världen.
SIKTAR HÖGT. Markus Lindström är 14 år men har redan haft flera fotoutstäl­lningar runt om i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden