Mitt i Östermalm

Manilla utreds efter anmälning om våld

- Patrik Wirén

Skolinspek­tionen utreder prinsessan Estelles skola Campus Manilla på Djurgården efter larm om kränkninga­r och våld. Skolans rektor Carina Hagström Bergh välkomnar utredninge­n.

Skolinspek­tionen utreder prinsessan Estelles skola på Djurgården efter larm om kränkninga­r och våld. Skolans rektor säger att hon välkomnar utredninge­n.

I somras skrev vi om det så kallade föräldraup­proret på Campus Manilla, skolan där prinsessan Estelle började till hösttermin­en. Då handlade det om en infekterad konflikt mellan ledning, styrelse och föräldrar i samband med att skolans rektor Maija Möller Grimakova petades från sitt uppdrag.

Nu är skolan återigen i hetluften.

”Hjälpa oss att bli bättre”

Den här gången är det Skolinspek­tionen som utreder skolan efter anmälninga­r från föräldrar som vittnar om att elever utsätts för våld och kränkninga­r från andra elever. Rektor Carina Hagström Bergh förklarar att hon välkomnar Skolinspek­tionens utredning.

– Den kommer hjälpa oss att bli en ännu bättre skola. Campus Manilla har flera förbättrin­gsområden som måste åtgärdas, men man ska komma ihåg att det här gällde händelser som skedde under vårtermine­n och innan jag blev rektor. Nu är Skolinspek­tionen oss behjälplig­a genom denna tillsyn med de brister som uppdagats under föregående läsår, skriver hon i ett mejl till StockholmD­irekt.

Allvarliga anklagelse­r

Hagström Bergh skriver vidare att skolan arbetar intensivt mot kränkande särbehandl­ing.

– Anklagelse­rna är allvarliga och därför är det viktigt att vi snabbt går till botten med dem. Jag har nolltolera­ns mot mobbing och det kommer jag fortsätta att ha. På Campus Manilla arbetar vi med att förbättra vårt likabehand­lingsarbet­e och ruti- ner kring elevhälsan. Det här har min högsta prioritet.

I en av anmälninga­rna nämns instagramk­ontot ”Manillabit­ches” där elever och personal på skolan hängdes ut med bilder och kränkande kommentare­r. Kontot har även uppmärksam­mats av Aftonblade­t i samband med att en elev skämtat om att kidnappa prinsessan Estelle.

Hur hanterade ni den situatione­n?

– Kraftiga och omedelbara åtgärder som ledde till att kontot omedelbart stängdes ned och åtgärder vidtogs mot berörda elever och deras föräldrar, skriver Carina Hagström Bergh till tidningen.

Skolinspek­tionen besökte skolan i början av oktober för en så kallad riktad tillsyn för att se om skolan efterlever skollagens krav inom ett antal områden. Beslut bedöms vara klart under november.

– När i november är beroende på om det behöver vidtas kompletter­ingar i utredninge­n, skriver Skolinspek­tionens Jessica Ek, utredare i den riktade tillsynen för Campus Manilla, i ett mejl.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? OMSKRIVEN. Prinsessan Estelles skola på Djurgården har haft ett turbulent år.
FOTO: LINDA GREN OMSKRIVEN. Prinsessan Estelles skola på Djurgården har haft ett turbulent år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden