Mitt i Östermalm

Ny italienare satsar på långa delade middagar

- Emma Thimgren

På den nya italienska restaurang­en Ciccio’s kommer ingen mat serveras till en person – utan i mitten av bordet för sällskap att dela på. Planerna på restaurang­en föddes för två år sedan. Sen dess har Ciccio’s väntat på rätt lokal att öppna i. Renovering­en har pågått sen i maj och de räknar med att kunna öppna om ungefär tre veckor.

– Det känns väldigt bra, men självklart är man lite nervös, säger Marsel Angelo Ottobre som äger restaurang­en tillsamman­s med Toto Li Donni.

Ägarna har redan flera restaurang­er med italienskt tema, två av dem på samma gata. Men nu tyckte de att det var dags för något nytt. De funderade på om de med den nya restaurang­en skulle satsa på annat än italiensk mat.

– Men det kändes inte äkta för oss, vi ska hålla på med italiensk mat, säger Marsel Angelo Ottobre.

De bestämde sig istället för att ändra på konceptet kring hur maten äts. De ville öppna en restaurang där tanken är att man ska sitta lite längre och låta middagen ta tid, inte bara slänga i sig maten snabbt och gå vidare.

– Det ska vara några timmar vid bordet. Vår vision är att det är sällskapet som är höjdpunkte­n, inte maten på bordet, säger Marsel Angelo Ottobre.

Inspiratio­nen kommer från maten som äts i södra Italien, där båda ägarna har rötter. Enligt den traditione­n äter man tre rätter, vilket Marsel menar inte funkat i Stockholm förut eftersom man helt enkelt inte är van vid att äta så mycket. Därför kommer maten serveras annorlunda.

– Är man ett större sällskap kan man beställa in ett antal rätter och dela på allt. Vi kommer inte servera någon maträtt direkt till gästen, utan allting kommer serveras mitt på bordet, säger Marsel Angelo Ottobre.

 ??  ?? NYTÄNK. Snart öppnar den nya restaurang­en Ciccio’s på Nybrogatan där målet är att förändra hur mat äts.
NYTÄNK. Snart öppnar den nya restaurang­en Ciccio’s på Nybrogatan där målet är att förändra hur mat äts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden