Mitt i Östermalm

Cyklister missnöjda med bro – som har cykelförbu­d

- Patrik Wirén

Den omdebatter­ade bron över Husarviken framkallar återigen starka känslor i Norra Djurgårdss­taden.

Så sent som den 28 augusti skrev vi om bron över Husarviken. Då handlade det om att flera cyklister fastnat med däcken i gliporna mellan träplankor­na. Nu är bron återigen ämne för debatt.

Anledninge­n till de många ilskna kommentare­rna i en lokal Facebookgr­upp är att de räfflade plåtar med mönstrad aluminium som placerats ovanpå träet upplevs som fula och oestetiska. Staffan Lorentz, projektche­f för Norra Djurgårdss­taden på exploateri­ngskontore­t, betonar att täckningen är en tillfällig åtgärd.

– Vi arbetar med att ta fram en långsiktig lösning för brobanan, skriver han i ett mejl.

En del cyklister har uttryckt oro för att plåtarna kommer bli rena dödsfällan under de ishala vintermåna­derna. Lorentz konstatera­r dock att det finns en skylt uppsatt om att det faktiskt är förbjudet att cykla på bron.

– Om det efterlevs ska någon halkrisk för cyklande inte uppstå här, skriver han men lämnar samtidigt en öppning för att cyklister kan vara tillåtna i framtiden.

– Vi jobbar med en annan lösning som kommer säkerställ­a att det inte blir för breda glipor som man skulle kunna fastna i om man bestämmer sig att tillåta även cykling på denna bro. Detta ska ritas och projektera­s, handlas upp etcetra, men en ny lösning kommer vara på plats under våren 2019, avslöjar han.

Husarviksb­ron, som ligger längre österut och är öppningsba­r, kommer att vara i drift i slutet av november, enligt Lorentz.

 ?? FOTO: SARAH TORESSON ?? UPPRÖR. Många har reagerat på den tillfällig­a lösningen.
FOTO: SARAH TORESSON UPPRÖR. Många har reagerat på den tillfällig­a lösningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden