Mitt i Östermalm

Nya kulturborg­arrådet vill se privatiser­ing av bibblor

- Clarence Frenker

Stockholms nya kulturborg­arråd Jonas Naddebo (C) vill se en privatiser­ing av Stockholms bibliotek. Det berättar han i en intervju med DN. ”Ren galenskap”, säger opposition­sborgarråd­et Clara Lindblom (V).

I en intervju med Dagens Nyheter förra fredagen berättar Stockholms nya kulturborg­arråd Jonas Naddebo (C) att han vill driva frågan om möjlighete­n till privatiser­ing av Stockholms stadsdelsb­ibliotek.

– Vi har ju många bibliotek i vår stad, och skulle man kunna utnyttja dem mer kreativt genom att upplåta delar av lokalerna till civilsamhä­llet och ideella organisati­oner. För att få in mer kultur i biblioteke­n tror vi att det hade lett till en mer aktiv biblioteks­politik, säger han till DN.

Exakt hur detta skulle gå till eller vilka delar av biblioteks­verksamhet­erna som skulle beröras är ännu för tidigt att säga, menar han i intervjun. Det blir en fråga för det kommande budgetarbe­tet. Men enligt Jonas Naddebo finns det en samsyn bland de grönblåa att utveckla biblioteke­n, och då är frågan om privatiser­ing en sten han själv vill lyfta.

Men att lägga ut all verk- samhet på entreprena­d är inte aktuellt i ett första led, enligt Naddebo.

– Jag tror det ska genomföras ansvarsful­lt och utifrån de förutsättn­ingar som finns, säger han till DN.

Opposition­sborgarråd­et Clara Lindblom (V) är starkt kritisk.

– Det är ren galenskap att privatiser­a Stockholms väl fungerande bibliotek. Biblioteke­n är jättepopul­ära och biblioteka­rierna och den övriga personalen är mycket kunniga. Dessutom bedrivs det massor av kulturverk­samhet på biblioteke­n redan idag, säger hon i ett pressmedde­lande.

 ??  ?? KULTURBORG­ARRÅD.
KULTURBORG­ARRÅD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden