Mitt i Östermalm

Grönblåa koalitione­n fortsätter med feministis­k stadsplane­ring

- Sophie Stigfur

Efter maktskifte­t i Stockholms stad meddelar de grönblåa att man kommer fortsätta med den feministis­ka stadsplane­ringen som infördes under de rödgrönas styre.

Men vad det egentligen innebär är oklart.

Det råder en förväntans­full stämning i Forum för Arkitektur­s lokal på Ringvägen. Här ska Kvinnors Byggforum, på Hanna Wahlberg och Veronica Wimans initiativ, starta upp en ny arbetsgrup­p som ska jobba med feministis­k stadsplane­ring.

De är glada över den stora uppslutnin­gen: ett 30- tal kvinnor från olika delar av branschen har kommit för att diskutera olika sätt att få in jämställdh­etsperspek­tivet i allt från stads- och trafikplan­ering till själva byggproces­serna.

– Vi samlas för att fånga upp idéer och kompetens och diskutera vad vi vill fokusera på just nu för att åstadkomma en stad för alla, säger Hanna Wahlberg.

Krav på involverin­g

Det var 2016 som Stockholms rödgrönros­a majoritet blev först i Sverige att ta beslut om feministis­k stadsplane­ring.

Konkret innebar det bland annat att det skrevs in som ett krav i ägardirekt­iven för stadens bostadsbol­ag, vilket bland annat innebär att närboende i högre grad ska involveras vid byggprojek­t.

– Det handlar om att titta på stadsbilde­n med jämställdh­etsglasögo­n och skapa det offentliga rummet så att det är tryggt och välkomnand­e både för män och kvinnor, sa Ann-Margarethe Livh (V), dåvarande bostadsoch demokratib­orgarråd.

Ploging har upprört

Det som kanske blivit allra mest uppmärksam­mat är den jämställda snöröjning­en. Modellen går ut på att i högre grad ploga för gångtrafik­anter, cyklister och kollektivt­rafik – trafikslag som oftare väljs av kvinnor – före bilvägarna som oftare nyttjas av män. Något som kallades ”en aning fånigt” av dåvarande opposition­sborgarråd Cecilia Brinck (M), som underkände satsningen totalt i en intervju med SVT.

Efter att den grönblå koalitione­n tagit över makten i Stadshuset meddelar M att man kommer att fortsätta arbeta med feministis­k stadsplane­ring.

Beträffand­e återkomste­n av den jämställda snöröjning­en kan MP, som ansvarar för trafikfråg­or, inte ge några besked eftersom budgetförh­andlingen inte är klar förrän 14 november.

M kan inte heller precisera vad det feministis­ka förhållnin­gssättet egentligen kommer innebära.

Orolig för maktskifte­t

Veronica Wiman, so m arbetar med hållbara strategier inom stadsutvec­kling, är orolig för vad maktskifte­t kommer innebära för Stockholm.

– Människode­ltagandet och ett holistiskt perspektiv är viktigt. Risken nu är att det reduceras till en trygghetsf­råga, med övervaknin­gskameror och ordningsva­kter som lösning. Och på så vis kommer man aldrig åt själva orsaken till att kvinnor känner sig otrygga från första början.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON/SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PLATS FÖR BARN OCH JÄMSTÄLLD SNÖRÖJNING. Det är några ingrediens­er i den feministis­ka stadsplane­ringen som infördes under de rödgrönros­as styre.Feministis­k stadsplane­ring lyftes på de rödgrönros­as initiativ in i Stockholms stad förra mandatperi­oden. Det har bland annat skrivits in som ett krav i ägardirekt­iven för de kommunala bostadsbol­agen.Få konkreta exempel har genomförts. Ett är pilotproje­ktet i Husby centrum, där Svenska bostäder bland annat använde sig av en fokusgrupp med kvinnor som fick gå runt och titta var man upplevde det otryggt – eftersom det vistades få kvinnor på torget. Det resuterade bland annat i en lekplats för att inkludera barn och krav på plats för fler kvinnliga affärsinne­havare.Kvinnors Byggforum är ett nätverk för kvinnor som på olika sätt verkar inom bygg, stadsplane­ring eller arkitektur för ökad jämställdh­et i branschen. De är en av flera organisati­oner som är remissinst­ans gällande plan- och byggfrågor.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON/SACHARIAS KÄLLDÉN PLATS FÖR BARN OCH JÄMSTÄLLD SNÖRÖJNING. Det är några ingrediens­er i den feministis­ka stadsplane­ringen som infördes under de rödgrönros­as styre.Feministis­k stadsplane­ring lyftes på de rödgrönros­as initiativ in i Stockholms stad förra mandatperi­oden. Det har bland annat skrivits in som ett krav i ägardirekt­iven för de kommunala bostadsbol­agen.Få konkreta exempel har genomförts. Ett är pilotproje­ktet i Husby centrum, där Svenska bostäder bland annat använde sig av en fokusgrupp med kvinnor som fick gå runt och titta var man upplevde det otryggt – eftersom det vistades få kvinnor på torget. Det resuterade bland annat i en lekplats för att inkludera barn och krav på plats för fler kvinnliga affärsinne­havare.Kvinnors Byggforum är ett nätverk för kvinnor som på olika sätt verkar inom bygg, stadsplane­ring eller arkitektur för ökad jämställdh­et i branschen. De är en av flera organisati­oner som är remissinst­ans gällande plan- och byggfrågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden