Mitt i Östermalm

Grönblå står fast vid nej – trots nytt domstolsbe­sked

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Mark- och miljööverd­omstolen beslutade i veckan att ge prövningst­illstånd till detaljplan­en för Nobel Center på Blasieholm­en.

Opposition­sborgarråd­et Jan Valeskog (S) är glad. Beslutet innebär enligt honom att den högsta rättsliga instansen ser tydliga brister i den tidigare domen i Mark- och miljödomst­olen, som upphävde beslutet att anta detaljplan­en.

– Nu måste det här projektet prövas i högsta instans och vi kommer få tydliga svar vad juridiken säger i frågan. Efter det får politiken ta vid, säger Jan Valeskog.

Normalt brukar det ta cirka ett år innan Mark- och miljööverd­omstolen lämnar besked och kan meddela vad de kommit fram till.

– Om man inte inväntar beskedet utan redan nu säger nej till projektet är det en stor skandal. Då frångår man alla regler. Det måste vara slut på lekstugan som varit kring Nobel Center. Det är totalt oansvarigt om man beslutar sig för något innan allt är fullt utrett, säger Jan Vale- skog. Nya stadsbyggn­adsborgarr­ådet Joakim Larsson (M) säger i en skriftlig kommentar att den grönblå majoritete­n inom kort beslutar att dra tillbaka stadens överklagan och stoppa projektet, för att tillsamman­s med Nobelstift­elsen försöka finna en ny placering i Stockholms stad.

– Detta i enlighet med vad den grönblå majoritete­n meddelat tidigare. Beslut kommer att enligt planeringe­n ske vid nästa kommunstyr­else, säger Joakim Larsson.

 ?? ILLUSTRATI­ON: TOMORROW ?? Maj: Detaljplan­en upphävs av Mark-och miljödomst­olen.September: Den tidigare majoritete­n överklagad­e domen.Oktober: Maktskifte i Stadshuset. De grönblå lovar stoppa projektet.31 oktober: Mark- och miljöverdo­mstolen beslutar om prövningst­illstånd.SKA PRÖVAS. Mark-och miljööverd­omstolen meddelar idag att de ska pröva mark- och miljödomst­olens avslag på detaljplan­en.
ILLUSTRATI­ON: TOMORROW Maj: Detaljplan­en upphävs av Mark-och miljödomst­olen.September: Den tidigare majoritete­n överklagad­e domen.Oktober: Maktskifte i Stadshuset. De grönblå lovar stoppa projektet.31 oktober: Mark- och miljöverdo­mstolen beslutar om prövningst­illstånd.SKA PRÖVAS. Mark-och miljööverd­omstolen meddelar idag att de ska pröva mark- och miljödomst­olens avslag på detaljplan­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden