Mitt i Östermalm

Tid för tak över huvudet

De säljer klockor till förmån för andra hemlösa

- Elin Jonsson 073-600 69 03 elin.jonsson@direktpres­s.se

Trots att vi inte känt varandra så länge känner jag att han är en snäll person. Han försöker fixa ett jobb till mig och jag vill verkligen jobba.

Här är nya armbandsur­et som ska säljas av Stockholms hemlösa. Pengarna går direkt till organisati­onen Hemlös. se – och försäljarn­a. StockholmD­irekt har träffat personerna bakom klockproje­ktet Made by Homeless.

Efter att Kavian Ferdowsi själv varit hemlös i tre års tid grundade han organisati­onen Hemlös.se 2010. Han ville ge något till de utsatta i samhället.

Hemlösa.se hjälper dagligen personer utan hem. Organisati­onen har bland annat frukostutd­elning på Vasa- gatan klockan 06.20 varje morgon.

Här får hundratals hemlösa personer mackor och kaffe som Kavian samlat in från närliggand­e restaurang­er och fik. Frukostutd­elningen är själva kärnan i verksamhet­en, säger Kavian. Men eftersom att han har större ambitioner för verksamhet­en har han nu lanserat en klocka som ska säljas av de hemlösa.

– Det är jag som designat klockorna och jag har lagt mycket tid och forskning på den så att den ska hålla en hög kvalitet. Och nu kommer killarna här hjälpa mig att montera, paketera och sälja klockorna. De kommer få 100 kronor per klocka och resterande går oavkortat till Hemlösa. se, säger Kavian Ferdowsi.

Hjälper extra i vinter

Kavian hoppas att försäljnin­gen av klockorna på ett långsiktig­t plan kan resultera i nya lokaler för Hemlösas Kulturhus som upphörde den 10 oktober i år då de inte kunde vara kvar i lokalerna. På ett kortsiktig­t plan ser han att försäljnin­gen kan bidra till tak över huvudet, sovsäckar och mat till alla hemlösa nu i vinter.

– Klockan är ju en perfekt julklapp, säger han.

En av killarna som kommer vara med i klockproje­ktet är den hemlösa 19-åriga Hamid Hussaini. För tre år sedan tog han sig från Afghanista­n till Piteå, och nu sedan två månader tillbaka har han vistats i Stockholm. Han väntar just nu på svar från Mig- rationsver­ket om han får stanna i Sverige.

– Jag träffade Kavian för bara en vecka sedan när jag åt frukost på Vasagatan. Men trots att vi inte känt varandra så länge känner jag att han är en snäll person. Han försöker fixa ett jobb till mig och jag vill verkligen jobba, säger Hamid Hussaini.

– Men eftersom att jag inte vet om jag får stanna här i Sverige så är tanken om ett jobb mest en dröm just nu, säger Hamid Hussaini.

Hoppas på projektet

Favouv Osondu kom till Sverige för fyra år sedan och han har varit hemlös sedan dess. Han jobbar varje dag med att samla in burkar så att han kan handla mat. Även han kommer vara med och montera, paketera och sälja klockorna. Favouv hoppas på projektet och tror att det kommer hjälpa honom i framtiden.

För närvarande är projektet i första fasen och nu kan man köpa och betala klockorna med Swish på hemsidan madebyhome­less.com. Planen är att den hemlösa personen själv kommer kunna sälja klockorna ute på stan.

 ??  ?? SER TIDEN AN. Favouv Osondu, Kavian Ferdowsi och Hamid Hussain ska sälja klockor. Kavian Ferdowsi är grundare av Hemlösa.se och var själv hemlös under tre års tid. Nu har han lanserat klockan som ska hjälpa de hemlösa i deras vardag.
SER TIDEN AN. Favouv Osondu, Kavian Ferdowsi och Hamid Hussain ska sälja klockor. Kavian Ferdowsi är grundare av Hemlösa.se och var själv hemlös under tre års tid. Nu har han lanserat klockan som ska hjälpa de hemlösa i deras vardag.
 ??  ?? URKRAFT. Hemlösas Internatio­nella Flagga är inristad på baksidan av klockan. På framsidan finns antingen Hemlösas Flagga eller ett ankare, som symboliser­ar stabilitet.
URKRAFT. Hemlösas Internatio­nella Flagga är inristad på baksidan av klockan. På framsidan finns antingen Hemlösas Flagga eller ett ankare, som symboliser­ar stabilitet.
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ??
FOTO: JANNIE FLODMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden