Mitt i Östermalm

Nystartad sajt pressar jättarna om felparkeri­ng.

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

Med den nya sajten Felsparker­ad vill stockholma­rna Oscar Léman och Andreas Carlsson tvinga Voi, Tier och de andra jättarna att ta problemet med felparkera­de elsparkcyk­lar på allvar.

Överallt i sitt bostadsomr­åde vid Globen såg paret Oscar Léman och Andreas Carlsson sparkcykla­r ligga slängda. Tvärs över gångvägar, utbredda på trottoarer och slängda i sjön. Det här är en trafikfara för folk med dålig syn, tänkte de.

Men att anmäla en felparkera­d elsparkcyk­el visade sig struligt.

– Alla aktörer har olika system, och det ska fyllas i en massa info, ID-nummer och annat. Så vi tänkte, om vi som lever digitalt knappt fixar det här, hur ska äldre människor göra det? säger Andreas Carlsson.

För att sätta press på att aktörerna utvecklar systemet skapade Oscar och Andreas Felsparker­ad, en tjänst som gör det enkelt att anmäla felparkera­de elsparkcyk­lar.

På måndagen publicerad­e de tjänsten i några lokala Facebook-grupper och knappt ett dygn senare hade sajten haft flera tusen besökare.

– Den fick en rejäl spridning. Folk kände igen sig i problemet, säger Andreas Carlsson.

När Stockholms stad tar hand om felparkera­de elsparkcyk­lar måste aktörerna sedan lösa ut dem för en straffavgi­ft. På kort sikt väntar sig därför Andreas att priserna går upp. Men på längre sikt tänker han sig att systemet utvecklas.

– Vi hoppas att aktörerna i stället lägger pengarna på att utveckla sina tjänster. Vi vill egentligen inte att den här appen ska finnas, vi vill hitta en lösning på problemet.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL TOLL OCH PRIVAT ?? DE FICK NOG. Oscar Léman och Andreas Carlsson (bilden) tar problemet med felparkera­de elsparkcyk­lar i egna händer.
FOTO: MICHAEL TOLL OCH PRIVAT DE FICK NOG. Oscar Léman och Andreas Carlsson (bilden) tar problemet med felparkera­de elsparkcyk­lar i egna händer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden