Mitt i Östermalm

Expert: Stockholm måste rikta krisinfo till barn.

- Rósanna Róbertsdót­tir 073-600 69 03 rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

När rapportern­a om djur kom var barnen oroliga för sina husdjur.

Åtta av tio barn oroar sig för corona, visar en ny studie. Enligt forskaren som lett studien vid Uppsala universite­t måste Stockholms läns kommuner bli bättre på att rikta krisinform­ation till unga.

Region Stockholm och Stockholms läns kommuner måste börja se barn och unga som en egen, viktig målgrupp för informatio­n i samband med kriser, enligt Anna Sarkadi, professor i socialmedi­cin. Hon har lett en forsknings­studie vid Uppsala universite­t där många barn från Stockholms län kommit till tals.

– Barn och unga blir starkt påverkade av nyhetsflöd­et. Vi ser tydligt att det gäller även de yngsta, säger hon.

– När rapportern­a om djur kom till exempel, då var barnen oroliga för sina husdjur. Det är viktigt att föräldrar pratar om nyheter med barnen, och hjälper dem förstå vad som är rimligt.

Mest oroliga är barnen för att föräldrar, eller far- och morföräldr­ar, ska bli sjuka och dö av viruset. Också små barn i åldrarna 4–6 år uttryckte mycket tankar och känslor kring pandemin.

Bland ungdomar i åldern 14–18 år uppgav sju av tio att de vill ha mer informatio­n som är anpassad till dem.

Inte en målgrupp

Men i sitt arbete med att informera om pandemin har Stockholms stad inte betraktat barn och ungdomar som en egen målgrupp, utan i stället försökt göra all informatio­n tillgängli­g för alla.

– Vi har en del texter på lättläst svenska, men då är den huvudsakli­ga målgruppen personer som har svårt att ta till sig längre texter. Vi har försökt vara så tydliga som möjligt i alla våra texter, säger Malin Marcusson, kommunikat­ör på Stockholms stad.

Däremot har Stockholms stad särskilt riktad informatio­n kring vart oroliga barn kan vända sig för att få stöd.

– Och så har vi också informatio­n om vad man kan göra nu när många är hemma, coronaanpa­ssade aktivitete­r som i första hand är till för att barn och unga ska ha en bra sommar, säger Malin Marcusson.

Hela 80 procent av ungdomarna i åldern 13–18 uppger i studien att de litar på myndighete­rna. Men för att göra informatio­n tillgängli­g för unga handlar det också om vilka kanaler man sprider den i, enligt Anna Sarkadi.

– Det finns en stor tillit till de traditione­lla kanalerna, medan bara 12 procent av ungdomarna uppger att de litar på informatio­n från sociala medier. Samtidigt kan sociala medier vara ett viktigt verktyg för myndighete­rna att använda sig av för att nå ungdomar.

Totalt 1 106 barn och unga i åldrarna 4-18 år har medverkat i studien, under perioden april–juni 2020.

 ?? FOTO: ANNA SARKADI ?? ”JAG ÄR RÄDD FÖR CORONA FÖR ATT MÄNNISKOR DÖR”. I samband med undersökni­ngen fick barnen också skicka in teckningar. Den här är ritad av en sexåring.
FOTO: ANNA SARKADI ”JAG ÄR RÄDD FÖR CORONA FÖR ATT MÄNNISKOR DÖR”. I samband med undersökni­ngen fick barnen också skicka in teckningar. Den här är ritad av en sexåring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden