Mitt i Östermalm

Fyra av tio kan vara immuna i Stockholm

- Henrik Lindstedt 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Stockholma­rna kan vara nära att nå gränsen för flockimmun­itet. Enligt Folkhälsom­yndigheten kan nämligen kombinatio­nen av antikroppa­r och T-celler innebära att 40 procent i Region Stockholm är immuna mot covid-19.

Andelen personer med antikroppa­r mot covid-19 i Region Stockholm ligger nu på mellan 17,5 och 20 procent, enligt Folkhälsom­yndigheten. Kombinerat med andelen som är immuna mot covid-19 med hjälp av T-celler kan Region Stockholm nu vara uppe i så mycket som 40 procents immunitet. Det rapportera­r DN.

– Det är viktigt för att slå av på spridnings­takten. Det finns mycket som talar för att det är på det viset, säger Johan Carlson, generaldir­ektör på Folkhälsom­yndigheten till DN.

Var inte strategin

Om tillräckli­gt många i befolkning­en är antingen vaccinerad­e eller immuna mot ett virus kan man uppnå flockimmun­itet, vilket gör att viruset får svårt att sprida sig. Folkhälsom­yndigheten har hela tiden varit noggranna med att påpeka att det inte har varit en strategi att nå den gränsen. Men nu kan den snart vara nådd.

Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universite­t, har tidigare sagt att flockimmun­itet uppnås när 40 procent av befolkning­en har smittats. Men Petter Brodin, immunolog vid Karolinska institutet, säger till DN att det är osäkert hur mycket Tcellerna påverkar. Däremot är han optimistis­k. Antalet som intensivvå­rdas och antalet döda till följd av viruset fortsätter nämligen att minska i landet. Det trots att folk har börjat slappna av.

– Det här med att viruset inte trivs i värmen tror jag inte riktigt på heller, och då återstår immunitet som den troliga mekanismen, säger Petter Brodin till DN.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? CORONATEST. Provtagnin­gslabbet på Karolinska institutet, där covid-19 testas.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON CORONATEST. Provtagnin­gslabbet på Karolinska institutet, där covid-19 testas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden