Mitt i Östermalm

Lyckas med odlingen trots hettan

Så sparar du vatten Välj rätt växter Kompostera på smart sätt

- Hannes Holmström hannes.holmstrom@direktpres­s.se

 En påfrestand­e sommar behöver inte betyda vissen trädgård eller balkong. Med rätt växt på rätt plats kan grönskan spira – samtidigt som du hjälper miljön. ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Och i trädgården kan man verkligen göra skillnad,” menar trädgårdsa­rkitekt Pia Hedenblad.

Efter en karriär inom it-branschen sadlade Pia Hedenblad om och satsade på sin dröm. I dag jobbar hon heltid med att rita och anlägga trädgårdar – gärna med extra fokus på hållbarhet och miljön.

– Det är ett sätt som balkong-, villa- eller trädgårdsä­gare faktiskt kan påverka och göra skillnad, så jag tycker att man ska använda sin konsumentm­akt och välja miljövänli­ga alternativ.

Här tipsar Pia Hedenblad om hur du skapar en hållbar trädgård.

Inköp av växter

Här finns det mycket som konsumente­rna kan göra.

– Genom att i första hand välja växter och material som produceras så lokalt som möjligt, så minskas transporte­rna och därmed utsläppen, säger Pia.

Välj växter som är mer tåliga

Det gör att växterna kommer trivas bättre i din trädgård, menar Pia Hedenblad.

– De behöver mindre vatten och får färre angrep av ohyra och sjukdomar. Då har växterna större överlevnad­sgrad och mindre antal växter behöver produceras.

Välj för biologisk mångfald

Biologisk mångfald är en förutsättn­ing för allt liv på planeten.

– Genom att välja växter som gynnar pollinerar­e så kan vi alla göra en insats. Blanda gärna träd och blommor som avlöser varandra i blomningen, så att trädgården blommar hela säsongen. Sätt gärna in ett insektshot­ell så finns det både husrum och mat åt insekter i din trädgård, säger Pia.

Kompostera i plantering­en

Genom att ta vara på hushållsre­ster eller trädgårdsa­vfall kan man återföra näringsämn­en och förbättra jorden och skapa sig ett eget litet kretslopp, istället för att köra bort trädgårdsa­vfall och sedan köpa nytt jordförbät­tringsmate­rial.

– Ett sätt som jag tycker är praktiskt och bra är att ytkomposte­ra på plats i plantering­en. På våren när man klipper ner vissna perenner så klipper man växtdelarn­a i mindre bitar och låter dem ligga kvar på jorden. På kort sikt så får man täckning av den bara jorden och snart så börjar materialet att brytas ner och bidrar då till både närings- och jordförbät­tring på plats.

Undvik bekämpning­smedel

Många bekämpning­smedel tar inte bara död på de insekter eller växter man vill bekämpa utan de kan också döda eller skada nyttiga och harmlösa djur och växter.

– Ibland så kan angrepp vara så allvarliga att man måste ta till preparat för att lösa problemet, men välj då så miljövänli­ga alternativ som möjligt.

Om miljöaspek­ten inte räcker som morot för att tänka på miljön vid användning av bekämpning­snmedel så tycker Pia att odlare kan motivera sig även på andra sätt.

– Ska man stoppa det man odlat i munnen är ju bara det en viktig anledning till att inte använda kemikalier eller gifter. Men också att man som odlare bidrar till att en biologisk mångfald kan fortleva, säger Pia.

Genom att välja växter som gynnar pollinerar­e så kan vi alla göra en insats.

 ??  ??
 ??  ?? TRÄDGÅRDSE­XPERT. Pia Hedenblad.
TRÄDGÅRDSE­XPERT. Pia Hedenblad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden