Mitt i Östermalm

”Bygg ett operahus här för 6,7 miljarder i stället”

- Bo Eliasson fd Stockholms­guide och turistbuss­förare

Oscar Properties stämmer Stockholms stad, och yrkar på drygt 169 miljoner kronor, eftersom staden vägrar att fullfölja avtalad rening av berget där projektet Gasklockan skulle uppföras. Förorening­arna består främst av kolväten i tjära samt arsenik och bly som är cancerogen­a och medför risk för människors hälsa och för miljön. Man pekar också på att det blöder tjärolja från håligheter i berget och att tjärrester även sprids i sprickor från en tunnel i berget.

Kolkajen kostar 300 miljoner att sanera.

Marken i den planerade stadsdelen Södra Värtan har också höga halter av förorening­ar och kräver omfattande sanering.

I Stadens planförsla­g framgår det att förorening­ar ska lämnas kvar i marken under en tät bottenplat­ta när stadsdelen byggs, men det anser Länsstyrel­sen är en risk för de boende i området, som först planerades för 1 900 lägenheter och 26 förskole-avdelninga­r. Nu planeras bara för 1 500 lägenheter 20 och förskoleav­delningar.

I det angränsand­e före detta oljehamnen Loudden och Containerh­amnen föreslås 4 000 lägenheter, ett förslag som (M) vill utöka till 10 000 och Anna König Jerlmyrs våta dröm, en 300 meter hög Skrytskrap­a.

Oljehamnen etablerade­s 1928 med upp till 80 oljecister­ner och genom att Lindarängs­viken fyllts igen med sprängsten från bergrum som förvarat bland annat beredskaps­lager av diesel. Ett omfattande saneringsa­rbete kommer behöva ske. Hur sanerar man sprängsten ner till 14,5 meters djup?

Vem kommer att ha råd bo här, när en trerummare bara i Rågsved kostar 12 000 per månad?

Bygg här ett operahus för 6,7 miljarder i stället för att renovera nuvarande, nya ateljéer och verkstäder i bergrummen för Operan och Dramaten i stället för i Flemingsbe­rg, en amfiteater, nytt Stadsbibli­otek och ett Nobel center i stället för vid Slussen.

Vilken entré till Stockholm Royal Port!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NYBYGGE. Oljehamnen Loudden ska bli en del av stadsbyggn­adsprojekt­et Norra Djurgårdss­taden.
FOTO: MOSTPHOTOS NYBYGGE. Oljehamnen Loudden ska bli en del av stadsbyggn­adsprojekt­et Norra Djurgårdss­taden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden