Mitt i Östermalm

Kaknäs har fått 1 600 nya slingriga invånare.

SALAMANDRA­R. ”Ett väldigt märkligt ställe att välja att bo på”

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

De dansar för honorna i vattnet, viftar på svansen, säger ”se, vad fin jag är!”

Drygt 1 600 vattensala­mandrar av två olika arter har nu räddats undan saneringen av Louddens oljehamn – och fått ett nytt hem vid Kaknästorn­et.

Massa små tonårssala­mandrar kutar numera omkring i en damm mellan hästhagarn­a nedan Kaknästorn­et.De och deras föräldrar har räddats undan dammen de bodde i tidigare vid Louddens oljehamn, eftersom området ska saneras och bostäder ta plats i dammens ställe.

– Det är ett väldigt märkligt ställe att välja att bo på, oljehamnen. Men det är möjligt att det fanns salamandra­r där innan hamnen byggdes 1928, säger ekologen Marlijn Sterenborg.

Den nya dammen är grävd så att den erbjuder salamandra­rna lite olika miljöer. På vissa ställen är den grund, och bjuder solvarmt vatten att leka i. Och eftersom de vuxna djuren kryper upp på land på vintern har man ordnat en övervintri­ngskulle, med stenar som ger små sprickor de kan klättra in i.

Trivs med vattensork­ar

Här trivs kanske också fågeln stenskvätt­a, som gärna häckar mellan stenar, och vattensork­ar har skapat små gångar som också salamandra­rna trivs i.

– Vi har flyttat ägg och larver, men också vegetation­en de bodde i så att de har platser att gömma sig och blad att lägga ägg på. Vi hittade kransalgen Skörsträfs­e i dammen som vi flyttat hit, det är inte så vanligt i Stockholm.

Två olika arter vattensala­mander har flyttat hit från Loudden, större och mindre. De små kan vara små som fingertopp­ar och de stora upp till 16 centimeter långa.

De vuxna har ett mönster på magen i gult och svart som är unikt för varje salamander, och genom att fota alla magar kan ekologerna känna igen djuren när de fångar dem igen.

Det är också upp till Stockholms stad att underhålla dammen så att den inte växer igen.

Just nu finns det många tonåringar här eftersom parningsti­den äger rum i april. Då får hanarna en större kam på ryggen, och de har ett silverstre­ck på stjärten.

– De dansar för honorna i vattnet, viftar på svansen, säger ”se, vad fin jag är!” Efter lekperiode­n försvinner kammen.

Ett stenkast bort finns en damm där andra salamandra­r bor, vilket är positivt för population­ens hälsa enligt Marlijn Sterenborg.

– Vid Loudden har de varit lite isolerade. Möjlighete­n för spridning mellan olika dammar är bra för framtida population­er.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? NYTT HOPP. Marlijn Sterenborg, på miljökonsu­ltföretage­t Calluna, är en av de ekologer som har anlagt de små groddjuren­s nya hem.
●
●
FOTO: CLAUDIO BRITOS NYTT HOPP. Marlijn Sterenborg, på miljökonsu­ltföretage­t Calluna, är en av de ekologer som har anlagt de små groddjuren­s nya hem. ● ●
 ??  ?? GÄLAR. Salamander­larver andas först med gälar, som kan ses tydlig på sidorna av huvudet. Efter metamorfos­en andas de med lungor.
GÄLAR. Salamander­larver andas först med gälar, som kan ses tydlig på sidorna av huvudet. Efter metamorfos­en andas de med lungor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden