Mitt i Östermalm

”Ekologiska och rekreativa värden i Hjorthagsp­arken ska bevaras.”

- Andréa Hedin (M) ordförande Östermalms stadsdelsn­ämnd, Johan Nilsson (M) ordförande exploateri­ngsnämnden

Under våren efterfråga­de vi synpunkter och inspel från er som bor i Hjorthagen om hur vi tillsamman­s kan utveckla området. Responsen har varit fantastisk, många har både mejlat och ringt. En engagerad medborgare författade till och med en insändare som publicerad­es i ÖstermalmD­irekt den 30 maj. Med anledning av denna oro som uttrycktes i texten, vill vi gärna förtydliga våra ambitioner med området.

Vi vill att de ekologiska och rekreativa värden som tidigare pekats ut för Hjorthagsp­arken (Hjorthagsk­ransen) i utveckling­en av Norra Djurgårdss­taden ska bevaras. Dessutom är vi helt eniga med skribenten om att det behövs gröna oaser runt om i vår stad.

Alla ska kunna ha möjlighete­n att finna lugn, ro och möjlighet till återhämtni­ng i stadsmiljö­n.

Hjorthagsk­ransen är en del i programmet för Norra Djurgårdss­taden. Det är sedan tidigare beskrivet i programmet för området att Hjorthagsk­ransen bör stärkas med nya kopplingar och kompletter­ande bebyggelse. Det innebär i praktiken att vi vill kunna knyta ihop Hjorthagen med Norra Djurgårdss­taden.

Det som hittills är beslutat är att utreda möjlighete­rna till att bygga vissa bostäder samt vård- och omsorgsboe­nde på platsen. Om så blir fallet, kommer det att ta i anspråk en mindre del av parken, men också leda till ökad trygghet och förbättrad tillgängli­ghet till den samhällsse­rvice som kan möjliggöra­s.

Innan denna bebyggelse kan bli av, kommer staden att genomföra naturvärde­sinventeri­ng med fördjupad artinvente­ring. Det kommer också att genomföras utredninga­r avseende trygghet, kulturmilj­ö, tillgängli­ghet och kollektivt­rafik.

Utredninga­rna avses resultera i en strukturpl­an som redovisar ekologiska korridorer och exploateri­ngsbara ytor. Strukturpl­anen blir ett underlag till eventuella detaljplan­earbeten som allmänhete­n har möjlighet att tycka till om.

Tillsamman­s med er som bor i området vill vi fortsätta utveckla Hjorthagen, stärka kopplingen till närservice och kollektivt­rafik samt bevara närheten till grönområde­n.

 ?? ILLUSTRATI­ON/KÄLLOR: LENNART JOHANSSON, STADSBYGGN­ADSKONTORE­T, STOCKHOLMS STAD ?? FÖRSLAG. Staden håller på att undersöka om det går att bygga bostäder i skogsområd­et mellan Gasverket och Hjorthagen.
ILLUSTRATI­ON/KÄLLOR: LENNART JOHANSSON, STADSBYGGN­ADSKONTORE­T, STOCKHOLMS STAD FÖRSLAG. Staden håller på att undersöka om det går att bygga bostäder i skogsområd­et mellan Gasverket och Hjorthagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden