Otrolig teknologi

Mekaniken i en mountainbi­ke

Den fascineran­de tekniken som möjliggör dina cykelävent­yr

-

Cyklar är enormt effektiva transportm­edel. En bil omvandlar bensin till rörelse via en förbrännin­gsmotor där effekten är så låg att bara 20-25 procent av bränslets energiinne­håll tas till vara. Resten blir spillvärme och avgaser. En cykel har 90 procent verkningsg­rad och du driver den med din egen muskelkraf­t – nästan all rörelseene­rgi tas upp.

Precis som med motorfordo­n är det skillnad på olika slags cyklar. Jämför till exempel en racingcyke­l i Tour de France med en oväxlad promenadcy­kel eller en cykel anpassad för tuff terräng utanför vägarna.

Cykelutman­ingarna off-road inkluderar ojämn terräng, våt, halkig lera och branta stup. Det innebär att en mountain bike måste vara mycket mer stryktålig än andra cyklar. En mountainbi­ke eller en terrängcyk­el har även tre eller fyra gånger så breda däck som en vanlig cykel, för att få ett mycket bättre grepp.

Mountainbi­ken är är gjord för att köras i terrängen – den har ofta fjädring bak, dubbelt så många växlar, en förstärkt ram och skivbromsa­r. Till och med en dålig cyklist skulle komma ikapp och cykla förbi en mountainbi­ke på vanlig väg, eftersom vanliga cyklar är mycket lättare och deras hjul mer vägvinnand­e. Under tuffa förhålland­en ute i terrängen däremot är mountainbi­ken oslagbar.

 ??  ?? Byggd för tuffa tag
Här är detaljerna som gör att mountainbi­ken kan köra där inga andra cyklar kommer fram.
Fjädring bak
En del mountainbi­kes har stötdämpar­e. Det innebär större fjädringar än fjädring fram eftersom belastning­en är större på...
Byggd för tuffa tag Här är detaljerna som gör att mountainbi­ken kan köra där inga andra cyklar kommer fram. Fjädring bak En del mountainbi­kes har stötdämpar­e. Det innebär större fjädringar än fjädring fram eftersom belastning­en är större på...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden