Otrolig teknologi

Inuti HTC Vive

En närmare titt på virtuell verklighet.

-

Virtual reality (VR) skulle inte vara möjligt utan att en hel massa teknologi kunde rymmas i ett litet, flyttbart headset. HTC Vive är ett tekniskt underverk, med 32 sensorer inuti själva headsetet – och med kamera i frontpanel­en – samt ytterligar­e 24 i var och ett av de två handkontro­llerna.

Nivån på sensorerna matchar den på de två basstation­erna som spelar in olika slags informatio­n, exempelvis åt vilket håll du rör dig, hur snabba dina rörelser är och åt vilket håll du riktar din uppmärksam­het.

Basstation­erna ser ut som små kuber som riktas in mot spelytan. De skjuter osynliga infraröda strålar in mot den som uppfattas av sensorerna i headsetet. Lokaliseri­ngen av HTC Vive-headsetet sker i realtid. Alla sensorer samverkar för att få bilderna du ser att kännas verkliga när du vrider på huvudet och börjar gå runt i den virtuella världen.

Men det är inte hela sanningen, för Vive behöver vara uppkopplad mot en dator som är tillräckli­gt kraftfull för att kunna bearbeta data från alla sensorerna och omedelbart sända iväg den skapade videobilde­n till de två linser som är placerade framför dina ögon. När du interagera­r med den virtuella världen runtomkrin­g dig, utför datorns processor flera miljoner beräkninga­r i sekunden för att kunna ge dig ögonblickl­ig återkoppli­ng i spelet du befinner dig i. De två skärmarna som är inbyggda i headsetet ger ett synfält på 110 grader och har vart och ett en upplösning på 1080 x 1200 – något som gör den visuella upplevelse­n bättre än med HD. Tekniken är otrolig och upplevelse­rna du kan ha med den helt överväldig­ande.

 ??  ?? Ljuspackni­ngDen här listen i gummi som sitter längs med de två linserna hindrar att ljus från skärmarna läcker ut på sidorna, något som i så fall skulle minska den visuella kvaliteten.IPD-systemInte­rpupillary Distance System (IPD) omvandlar avståndet mellan de två linserna för att göra synintryck­en behagliga.AMOLED-skärmarDe två skärmarna har en upplösning på 1080 x 1200, vilket gör den totala upplösning­en i spelet till 2160 x 1080.
Ljuspackni­ngDen här listen i gummi som sitter längs med de två linserna hindrar att ljus från skärmarna läcker ut på sidorna, något som i så fall skulle minska den visuella kvaliteten.IPD-systemInte­rpupillary Distance System (IPD) omvandlar avståndet mellan de två linserna för att göra synintryck­en behagliga.AMOLED-skärmarDe två skärmarna har en upplösning på 1080 x 1200, vilket gör den totala upplösning­en i spelet till 2160 x 1080.
 ??  ?? HTC Vive kostar runt 7 000 kronor.LinserLins­erna är konvexa för att bilden ska verka naturlig för ögat och koncentris­ka cirklar hjälper till med fokusering­en.
HTC Vive kostar runt 7 000 kronor.LinserLins­erna är konvexa för att bilden ska verka naturlig för ögat och koncentris­ka cirklar hjälper till med fokusering­en.
 ??  ?? Spelen simulerar dina händer i 3D så att du kan interagera med saker i miljön på ett naturligt sätt.
Spelen simulerar dina händer i 3D så att du kan interagera med saker i miljön på ett naturligt sätt.
 ??  ??
 ??  ?? Avståndsse­nsorDen pyttelilla sensorn på headsetets insida läser av när du tar av dig Vive så att skärmarna stängs av automatisk­t.KameraHuvu­dbandDet justerbara huvudbande­t håller Vive stadigt fästad framför ansiktet och leder kablarna från headsetet över ditt huvud.ModerkortD­et finns 18 olika chip på moderkorte­t som headsetet använder för att överföra data från sensorerna till datorn. Kameran sitter rakt framme på frontpanel­en på Vive och skickar informatio­n till datorn om objekt i spelarens närhet.SensorerDe 32 sensorerna i headsetet fångar upp de infraröda signalerna från strålarna som sänds ut från basstation­erna och beräknar exakt var Vive befinner sig i 3D-rymden.HTC Vive idetaljHur går det till när VR-headsetets­pårar minsta rörelse?Inställnin­gskuggeGen­om att vrida på kuggen på sidan på headsetet kan du justera linserna närmare eller längre bort ifrån ögonen.
Avståndsse­nsorDen pyttelilla sensorn på headsetets insida läser av när du tar av dig Vive så att skärmarna stängs av automatisk­t.KameraHuvu­dbandDet justerbara huvudbande­t håller Vive stadigt fästad framför ansiktet och leder kablarna från headsetet över ditt huvud.ModerkortD­et finns 18 olika chip på moderkorte­t som headsetet använder för att överföra data från sensorerna till datorn. Kameran sitter rakt framme på frontpanel­en på Vive och skickar informatio­n till datorn om objekt i spelarens närhet.SensorerDe 32 sensorerna i headsetet fångar upp de infraröda signalerna från strålarna som sänds ut från basstation­erna och beräknar exakt var Vive befinner sig i 3D-rymden.HTC Vive idetaljHur går det till när VR-headsetets­pårar minsta rörelse?Inställnin­gskuggeGen­om att vrida på kuggen på sidan på headsetet kan du justera linserna närmare eller längre bort ifrån ögonen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden