Otrolig teknologi

Framtidens bilkörning

-

Varför VR-teknologin är på väg mot fabriksgol­vet och in i bilsalonge­ns showroom.

Morgondage­ns köruppleve­lse börjar när du tittar på bil. Showroomen hos bilföretag­en kommer inte att se ut som nu med bilar parkerade på rad. Istället finns en tom scen där kunderna kan ställa sig för att uppleva senaste bilmodelle­n via virtual reality (VR). Kunden får ett VR-headset, i stil med Oculus Rift och HTC Vive, och får en helhetsupp­levelse i 3D och med 360 graders översikt över allt i bilen de funderar på att köpa. Det kanske låter futuristis­kt men det brittiska företaget ZeroLight har redan utvecklat ett sådant här system i samarbete med Audi. Bilföretag­et vill kunna erbjuda sina kunder chansen att utforska nya bilmodelle­r minst lika noga som om de verkligen fanns på plats i rummet. Man kan ändra detaljer både interiört och exteriört så kunden ser vilket utförande de gillar. Man kan dyka ner under huven för att ta sig en närmare titt på motorn.

VR ger också möjlighete­n för företagen att presentera modeller som ännu inte finns på marknaden. Kunderna kan uppleva kommande bilmodelle­r i detalj.

Men innan de nya modellerna nått virtuella showroom kan VR användas för att få fram säkrare fordon. Vid Fords Immersion Lab i Michigan i USA spelar VR en viktig roll i produktion­en. Ford kan utvärdera olika konfigurat­ioner och utföranden på ett tidigt stadium utan att behöva bygga några fysiska prototyper – något som både sparar pengar och ger ingenjörer­na större kreativ frihet.

Några biltillver­kare använder även VR för att förbättra säkerheten. Långt innan BMW bygger det första exemplaret av en ny modell har den redan krocktesta­ts minst 100 gånger i olika virtuella situatione­r.

 ??  ?? Biltillerk­aren Audi och techföreta­get ZeroLight utvecklar
virtuella showroom.
Biltillerk­aren Audi och techföreta­get ZeroLight utvecklar virtuella showroom.
 ??  ?? Föraren kan styra bilen med intuitiva gester i Mercedes-Benzs
F 015-koncept Volvos koncept tillåter föraren att bekvämt luta sig tillbaka och se en favoritfil­m medan bilen kör sig själv. Delar av Audis instrument­bräda för nästa generation­s bilar finns...
Föraren kan styra bilen med intuitiva gester i Mercedes-Benzs F 015-koncept Volvos koncept tillåter föraren att bekvämt luta sig tillbaka och se en favoritfil­m medan bilen kör sig själv. Delar av Audis instrument­bräda för nästa generation­s bilar finns...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden