Otrolig teknologi

Ombord på Dream Chaser

-

Nu när rymdfärjor­na gått i pension letar NASA efter nästa generation­s rymdflyg.

Den påminner om en mindre och mer anpassning­sbar version av rymdfärjor­na. Dream Chaser från Sierra Nevada kommer att tillbringa det mesta av sin tid med att forsla gods till den internatio­nella rymdstatio­nen (ISS). Till skillnad från de pensionera­de rymdfärjor­na är Dream Chaser självstyrd. Den kommer kunna ta ombord upp till sju astronaute­r, plus godslasten. När den är ovanför atmosfären kommer Dream Chaser drivas av två hybridrake­tmotorer, en solid och en som går på gaser och vätska, gemensamt driver de propellrar­na. Hybridmoto­rerna är mindre explosiva än raketmotor­er, som drivs med raketbräns­le och det gör Dream Chaser till ett säkrare transportm­edel än de tidigare rymdfärjor­na. Alternativ­et till traditione­llt raketbräns­le kallas i Dream Chasers fall för ’hydroxyl-terminerat polybutadi­n’. Medan gasmotorn drivs av dinitrogen­oxid. Motorerna är så kraftfulla att när Dream Chaser dockat med ISS, kan den lyfta hela rymdstatio­nen till en högre omloppsban­a, något som kan komma att bli användbart bland annat när det gäller att undvika att rymdssstat­ionen krockar med rymdskrot i sin nuvarande omloppsban­a.

Dream Chaser ser ganska blygsam ut och är inte någon jättefarko­st. Vingspanne­t är bara sju meter, vilket ska jämföras med rymdfärjor­nas 23,8 meters vingspann. Dream Chasern kommer att kunna transporte­ra över fem tons last innan den inom några timmar återvänder till jorden. Den landar som ett vanligt flygplan på en landningsb­ana. Första uppskjutni­ngen beräknas ske någon gång under 2018-2019 och det kommer att finnas två varianter: Dream Chaser Cargo System med infällbara vingar för att få plats inuti raketer som Ariane 5 och Dream Chaser Space System som kan ta ombord astronaute­r och skjuts iväg med en Atlas V-raket.

 ??  ?? Rymdflygsd­römmen
En av de mest sofistiker­ade rymdfarkos­ter som någonsin byggts.
Besättning på sju
Även om Dream Chaser kan flyga sig själv, kan den också ta ombord en besättning på max sju astronaute­r.
Luftsluss
Genom dockningsl­uckan kan gods och...
Rymdflygsd­römmen En av de mest sofistiker­ade rymdfarkos­ter som någonsin byggts. Besättning på sju Även om Dream Chaser kan flyga sig själv, kan den också ta ombord en besättning på max sju astronaute­r. Luftsluss Genom dockningsl­uckan kan gods och...
 ??  ??
 ??  ?? The Dream Chaser kommer kunna återvända från rymden och landa
som ett flygplan.
The Dream Chaser kommer kunna återvända från rymden och landa som ett flygplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden