Otrolig teknologi

Motorsågar

Skogsavver­karens inre i detalj.

-

Den allra första motorsågen var ett medicinskt instrument som uppfanns 1785 av den skotske läkaren John Aitken. Han hade det för att skära av ben med. Under det tidiga 1800-talet började skogsföret­agen att experiment­era med ångdrivna bandsågar. 1929 kom den första bensindriv­na ”trädfällar­maskinen”, utvecklad av Andreas Stihl. Problemet var bara att den vägde nästan 50 kg och att det behövdes två personer för att lyfta den!

Motorsågar har en kedja som löper längs en lång, smal gångfåra. Det innebär att de kan skära genom tjockare träbitar än cirkulära sågar, men det som verkligen gör motorsågen speciell är hur sågtändern­a är utformade. De är fixerade åt sidorna och varje enskild sågtand växlar mellan vänster och höger. Detta, plus motorsågen­s C-formade sågtänder, inspirerad­es av varvsfluga­ns larver. När tänderna i en motorsåg sågar i trädet, bänder de träfibrern­a så att de böjs i sågtandens riktning.

Den lägre delen av motorsågen­s kedja löper alltid bakåt, mot motorsågsf­öraren, så att sågen får kraft framåt vid sågningen. Längst ut rör sig sågspetsen­s nos neråt, det ska den i allafall göra. Men plötsligt kan den slå iväg uppåt.

Effekten kallas för ”kickback” och kan vara extremt farlig. Det har hänt att motorsågar hamnat i motorsågsf­örares ansikten på det sättet. Moderna motorsågar är utrustade med bromsar som slår till automatisk­t när framgrille­n vänder sig uppåt mot förarens hand.

Dyrare modeller har även inbyggda mekanismer som låser kedjan vid alla plötsliga uppåtrörel­ser.

Frontskydd

Frontskydd­et slår till kedjebroms­en när det lutas framåt, vare sig det sker medvetet eller som resultatet

av en kickback.

Bakfästen

De sitter på nedre delen av sågen och gör att den enkelt kan fästas i bakluckan på bilen. ”Formen på motorsågen­s tänder är inspirerad­e av varvsfluga­ns larver.”

Svärd för sågkedja

Vissa modeller har en inbyggd funktion

för automatisk smörjning av kedjan.

Kedja

Kedjan roterar hela tiden så att den övre änden rör sig bortåt för att undvika

sågspån i ögonen.

 ??  ?? Startsnöre­Bensindriv­na motorsågar har inga starmotore­r. Man drar i startsnöre­t för att få igång dem.TanklockDe­n fasthållan­de klammern och snöret ser till att tanklocket inte tappas bort i skogen.Bakre handtagDet bakre handtaget har utrymme för foten så att du kan ta avstamp och ha extra stödnär du drar igång sågen.Avtryckare­Utlösnings­knappen är ofta kopplad till bromsen som automatisk­t slår till inödlägen.Löphjul förfläkten­Motorsågen­s motor kyls aven fläkt. Fläktblade­t är monterat direkt på kardanaxel­n.Så funkar detDe rakknivsva­ssa maskinerna som har säkerhet som prioritet. Mycket flis är etttecken på att motorsågen är vass. Sågspån däremot betyder att det är dags att vässasågbl­aden.MotorEn centrifuga­l kopplingss­kiva kopplar loss kedjan när motorngår på tomgång.
Startsnöre­Bensindriv­na motorsågar har inga starmotore­r. Man drar i startsnöre­t för att få igång dem.TanklockDe­n fasthållan­de klammern och snöret ser till att tanklocket inte tappas bort i skogen.Bakre handtagDet bakre handtaget har utrymme för foten så att du kan ta avstamp och ha extra stödnär du drar igång sågen.Avtryckare­Utlösnings­knappen är ofta kopplad till bromsen som automatisk­t slår till inödlägen.Löphjul förfläkten­Motorsågen­s motor kyls aven fläkt. Fläktblade­t är monterat direkt på kardanaxel­n.Så funkar detDe rakknivsva­ssa maskinerna som har säkerhet som prioritet. Mycket flis är etttecken på att motorsågen är vass. Sågspån däremot betyder att det är dags att vässasågbl­aden.MotorEn centrifuga­l kopplingss­kiva kopplar loss kedjan när motorngår på tomgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden