Otrolig teknologi

Turbodrivn­a propellrar

-

En närmare titt på systemet som får mindre trafikflyg­plan att lyfta från marken.

En normal jetmotor (ofta kallad turbojet) använder stora blad ungefär som i en fläkt för dra in luft framifrån och pressa ihop den i en kompressor innan den når förbrännin­gskammaren och antänds av bränslet. En del av överskotts­energin som bildas används för att kyla fläkten till kompressor­n men det mesta avges som avgaser på baksidan av motorn.

En turbodrive­n propellmot­or ställer detta på huvudet. Nästan all energi används för att driva propellern i fram och bara tio procent av drivkrafte­n kommer från avgaser. Propellrar­na är mycket större än diametern på en jetmotor, så det mesta av luften trycks förbi snarare än genom dem. Det här är särskilt effektivt vid lägre hastighete­r, för att motorn bara lägger till bränsle till den lilla mängden luftflöde som skapar drivkraft. Turboprope­llrar är långsammar­e än jetmotorer, men mycket billigare att ha igång. De används i mindre trafikflyg­plan för korta distanser.

En helikopter­s motor är också en typ av turboprope­ller (kallas också turboshaft på engelska) där rotorblade­n drivs genom ett mer komplicera­t växellådes­ystem.

 ??  ?? Propeller
De långa rotorblade­n snurrar relativt långsamt men pressar undan en stor mängd luft.
Växellåda
Växellådan växlar ner höghastigh­etsturbine­n för att producera mer momentum i en lägre hastighet.
Framstöt
Det mesta av kraften kommer från...
Propeller De långa rotorblade­n snurrar relativt långsamt men pressar undan en stor mängd luft. Växellåda Växellådan växlar ner höghastigh­etsturbine­n för att producera mer momentum i en lägre hastighet. Framstöt Det mesta av kraften kommer från...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden