Otrolig teknologi

Bitcoins mystiska upphovsman

-

Bitcoin blev uppfunnet av en anonym person (eller flera) som bara figurerar under Satoshi Nakamoto – något man tror är en påhittad pseudonym och inte en verklig person. Hen publicerad­e i november 2008 en artikel på en hemsida för kryptograf­i-entusiaste­r där bitcoin-teknologin blev beskriven. I januari 2009 gjorde hen sin programvar­a tillgängli­g för alla.

Man har senare beräknat att Nakamoto utvann runt 980 000 bitcoins innan hen överlämnad­e kontrollen över programvar­uutvecklin­gen av systemet till andra. Dessa värden ska i efterhand inte ha blivit rörda. Därför kan vi räkna med att hen sitter på världens största egensamlin­g av bitcoins. I skrivandet­s stund skulle det motsvara ett värde på över 19 miljarder dollar. Det gör faktiskt att denna hemliga person kan vara på Forbes lista över världens 50 rikaste människor.

Många har spekulerat om vem som står bakom den mystiska pseudonyme­n och media har flera gånger pekat ut individer och grupper som de verkliga upphovsmän­nen. Bland annat har flera personer som är kända för att stå bakom olika föregångar­e till bitcoin (som B-Money och Bit Gold), andra programmer­are och matematike­r blivit utpekade. Men de har alla förnekat att stå bakom valutan. Vid en tidpunkt blev till och med Tesla- och SpaceXgrun­daren Elon Musk utpekad som fadern till bitcoin, men han avvisade också alla påståenden via Twitter.

Det närmaste man har kommit ett avslöjande var när en australisk företagare blev utpekad som bitcoins grundare under 2006. Han ”erkände” nämligen till och med att det var han som var Nakamoto, men hans historier slog man snart hål på. Därför är det fortfarand­e inte säkert vem som gömmer sig bakom pseudomyme­n. Kanske får vi aldrig veta det heller.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden