Otrolig teknologi

3D utan glasögon

-

Kasta bort dem och njut av en 3D-film på ett nytt sätt hemma.

När det produceras alltmer innehåll för 3D är det dags att börja uppleva tre dimensione­r på allvar. 3D-TV är det senaste för underhålln­ing hemma, men allt 3D har såhär långt dragits med en avgörande nackdel: de flesta människor vill inte behöva hålla reda på ett par obekväma 3D-glasögon medan de sitter hemma i vardagsrum­met. Dessvärre är bilden suddig utan dem och glasögonen behövs för att filtrera ljuset på vägen mot ögat för att uppnå den tredimensi­onella effekten.

Nu verkar det som om flera TV-tillverkar­e har kommit igång med att experiment­era med 3D som kan upplevas utan glasögon. Hemlighete­n är en teknik som kallas autostereo­skopi. En parallaxba­rriär placeras framför skärmen för att fokusera olika bilder för varje öga. När man ska se 2D-innehåll igen kan barriären deaktivera­s. Med ett knapptryck kan bilden hoppa ut emot dig där du sitter i soffan.

För att det här ska fungera har det krävts att den som tittar behöver sitta i ett specifikt läge i förhålland­e till skärmen. Men med hjälp av mjukvara kan man nu framställa bildlägen som funkar för flera personer och det blir då möjligt att kolla 3D-action tillsamman­s framför TVn.

 ??  ?? Parallaxba­rriär
En panel med jämnt fördelade vertikala slitsar riktar ljuset från vissa pixlar till antingen det högra eller det vänstra ögat.
Platt bild
I 2D kommer ljus från alla pixlar på skärmen rakt emot tittaren så att båda ögonen nås av samma...
Parallaxba­rriär En panel med jämnt fördelade vertikala slitsar riktar ljuset från vissa pixlar till antingen det högra eller det vänstra ögat. Platt bild I 2D kommer ljus från alla pixlar på skärmen rakt emot tittaren så att båda ögonen nås av samma...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden