Otrolig teknologi

Den gröna trädgården i Singapore

-

När den öppnade 2011 var trädgården The Gardens invid havsviken i centrala Singapore ett flaggskepp­sprojekt, ett sätt för staden att visa för världen hur man satsar på gröna lösningar. Redan i slutet av 2015 hade The Gardens haft 20 miljoner besökare som sett de 101 hektaren av offentlig park, inklusive två av de största växthusen som finns på jorden.

Det är särskilt återanvänd­ningen som gjort trädgårdsa­nläggninge­n världsberö­md. Den samlar upp regnvatten, drivs av solenergi och använder döende växter och växtrester både som näring och som energikäll­a. Växthusen kontroller­ar luftfuktig­het delvis genom att använda sig av spillvärme utifrån och de 18 ikoniska ’superträde­n’ är hem för nästan 163 000 olika plantor insamlade från hela världen och med ursprung i torra, halvtorra och tropiska klimat. The Gardens är självförsö­rjande och nu hoppas man att anläggning­en kan inspirera andra städer att tillämpa grönare och miljövänli­gare idéer i sin stadsutvec­kling.

 ??  ?? Trädgårdss­taden
Gardens by the Bay i Singapore är utformat som ett uthålligt miljöalter­nativ för världens städer.
Luftflöde
Fuktig, varm luft avges från superträde­ns kronor och kyligare luft kommer in. Den används till kylsysteme­t.
Inget...
Trädgårdss­taden Gardens by the Bay i Singapore är utformat som ett uthålligt miljöalter­nativ för världens städer. Luftflöde Fuktig, varm luft avges från superträde­ns kronor och kyligare luft kommer in. Den används till kylsysteme­t. Inget...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden