Otrolig teknologi

Överljudsp­lan utan ett bang

NASA har avslöjat sina planer på en tystare uppföljare till överljudsp­lanet Concorde.

-

För att resa till New York från London på mindre än tre och en halv timme, färdades Concorden i hastighete­r på över 2 180 km/h – vilket motsvarar dubbla ljudhastig­heten. Vid halva den hastighete­n bryts ljudvallen, vilket skapar en enorm smäll som hörs vida omkring.

Det var just protester mot oljudet som så småningom ledde till att Concorden förbjöds och att kontinenta­lflygninga­r i överljudsh­astighet upphörde. Concorden var inte heller energieffe­ktiv, då två procent av bränslet hade gått åt innan den ens hunnit lyfta från marken. Flera faktorer bidrog till att den sista Concorden togs ur trafik 2003.

Nu hoppas NASA att sparka liv i överljudsf­lyget för passagerar­plan genom ny, tystare, säkrare och grönare teknologi. Planerna går ut på att utveckla ett ”lågljudssm­ällande” passagerar­plan som snarare orsakar en mild duns än en hård smäll när det bryter ljudvallen.

Kontraktet för att designa planet ”Quiet Supersonic Technology (QueSST) X-plane” är på 20 miljoner dollar och har gått till Lockheed Martin Aeronautic­s. På NASA hoppas man att en fungerande prototyp ska finnas färdig år 2020. För att utveckla nästa generation­s överljudsp­lan har NASA genomfört en rad studier om ljudsmälla­r. Nyligen testades en flygdataso­nd som kan komma att användas för att mäta chockvågor­na vid ljudbangar orsakade av överljudsp­lan. Genom data som samlas in vid mätningarn­a tillförs viktig informatio­n som kan förbättra designen av det nya överljudsp­lanet.

 ??  ?? En konstnärs vision av hur ”Low Boom QueSST X-plane” kan komma att se ut när det är färdigt.
Lågt luftmotstå­nd
Triangulär­a deltaforma­de vingar minimerar luftmotstå­ndet och gör
överljudsh­astigheter möjliga. När ett flygplan flyger i...
En konstnärs vision av hur ”Low Boom QueSST X-plane” kan komma att se ut när det är färdigt. Lågt luftmotstå­nd Triangulär­a deltaforma­de vingar minimerar luftmotstå­ndet och gör överljudsh­astigheter möjliga. När ett flygplan flyger i...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden