Otrolig teknologi

Dysons luftrenare

Fläkten som renar inomhusluf­ten på 99, 95 procent av alla förorening­ar och allergener.

-

Alla är vi väl bekanta med pollenvarn­ingar och alla förorening­ar som lurar i luften. Men visste du att inomhusluf­ten hemma hos dig kan vara upp till fem gånger värre? Eftersom vi vanligtvis har fönster och dörrar stängda, stannar skadliga partiklar i luften kvar inomhus. Dessa luftförore­nare är för små för att synas med blotta ögat. Dessa kan bildas när vi lagar mat, orsakas av uppvärmda element och damm, mögel och hår.

”När vi talar om partiklar som förorenar luften brukar vi dela in dem i två kategorier utifrån deras genomsnitt­liga storlek. Vi identifier­ar dem med hjälp av ett PM-nummer”, berättar Matt Kelly som är mekanisk ingenjör på Dyson. ”De flesta luftrenare är ganska bra på att fånga upp partiklar med ett PM på 2,5 – partiklar som i flera studier visat samband med hälsoriske­r”.

Det här beror på att partiklar som har en diameter på bara 2,5 mikrometer – 30 gånger mindre än ett hårstrå – kan ta sig ner i lungorna. ”Det är partiklar som endast mäter 0,1 mikrometer och alltså är tillräckli­gt små för att kunna ta sig in i blodomlopp­et”, säger Kelly.

De små partiklarn­a fastnar i luftrenare­ns finmaskiga nät av glasfiber. Men bakom det finns ett ännu ett filter som är utformat för att absorbera de giftiga och starkt luktande flyktiga gaser som finns i bland annat rengörings­medel, deodorante­r och doftljus. Tillsamman­s fångar de båda filtren upp 99, 95 procent av förorening­arna i luften som går igenom fläkten. Den kan även användas för att kyla ner inomhusluf­ten på varma sommardaga­r.

 ??  ?? Inuti Dyson Pure Cool Link
Hur gör luftfläkte­n när den renar luften?
Glasfilter
Mer än en kvadratmet­er glasfiber går åt för att tillverka finmaskigt filternät som ryms på en yta på 20 centimeter i diameter.
Optisk sensor
Den här sensorn detekterar...
Inuti Dyson Pure Cool Link Hur gör luftfläkte­n när den renar luften? Glasfilter Mer än en kvadratmet­er glasfiber går åt för att tillverka finmaskigt filternät som ryms på en yta på 20 centimeter i diameter. Optisk sensor Den här sensorn detekterar...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden