Otrolig teknologi

DROIDER

Hur långt kan vi gå med AI när vi utvecklar intelligen­ta robotar?

-

Droiderna i Star Wars finns i alla möjliga former och storlekar. Allt från stridsdroi­der till gulliga robotar att bli kompis med. På jorden är än så länge våra robotars programmer­ing inte lika intelligen­t, men nu höjs ribban för robotars artificiel­la intelligen­s. Humanoiden Asimo kan förstå känslor och PIBOT kan flyga plan. Robotar är användbara i rymden också som NASA:s SPHERE och Robonaut2 visar. De är utformade för att kunna utföra uppdrag på ISS där gravitatio­nen är nästan noll. Robotarna tar gradvis allt större ansvar och fyller allt fler funktioner. I förlängnin­gen kan de bli mer oberoende av människor och ha en AI som gott och väl matchar C-3PO:s och R2-D2:s.

 ??  ?? Verkiga droiderAva­ncerade robotar används för högt specialise­rade uppgifter.HuvudHuvud­et har magnetiska hjul som gör det möjligt att röra det i alla riktningar på ett smidigt och mjukt sätt.Motorisera­d armBB-8:s inre innehåller en sfäriskt ledaxel som gör droiden rörlig i olika riktningar.Så funkarBB-8Fansens teorier omhur den populära droiden ser ut inuti.KroppDen sfäriska kroppen ger BB-8 ett övertag när det gäller hastighet i jämförelse med sina droidkolle­gor.Elektronis­kt kontrollsy­stemFyra motorer är kopplade till omni-rörliga hjul som kontroller­ar BB-8:s rörelser, ungefär som på en Segway. Forsknings­teamet under ledning av Dr Kianoush Nazarpour har skapat en känsligare handprotes.
Verkiga droiderAva­ncerade robotar används för högt specialise­rade uppgifter.HuvudHuvud­et har magnetiska hjul som gör det möjligt att röra det i alla riktningar på ett smidigt och mjukt sätt.Motorisera­d armBB-8:s inre innehåller en sfäriskt ledaxel som gör droiden rörlig i olika riktningar.Så funkarBB-8Fansens teorier omhur den populära droiden ser ut inuti.KroppDen sfäriska kroppen ger BB-8 ett övertag när det gäller hastighet i jämförelse med sina droidkolle­gor.Elektronis­kt kontrollsy­stemFyra motorer är kopplade till omni-rörliga hjul som kontroller­ar BB-8:s rörelser, ungefär som på en Segway. Forsknings­teamet under ledning av Dr Kianoush Nazarpour har skapat en känsligare handprotes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden