Otrolig teknologi

NÄR MÄNNISKA BLIR MASKIN

-

KROPPEN ÄR ETT ANVÄNDBART VERKTYG,

MEN GÅR DEN ATT FÖRBÄTTRA?

Vi begränsas av vår biologi: vi kan bli sjuka, vi blir trötta och våra sinnen sätter gränser. Hittills har vi varit beroende av evolutione­n för att utvecklas. Men inte längre.

Bioteknik blir billigare och mer kraftfull, elektronis­ka komponente­r blir mindre och vår kunskap om den mänskliga kroppen ökar. Pacemakers har hjälpt till att hålla hjärtan igång i flera decennier, hormonella implantat påverkar vår fertilitet och smarta glasögon förstärker vår synförmåga. Vi befinner oss på gränsen till Människa 2.0. Några befinner sig redan där.

Hittills har mycket av teknologin för kroppshack haft medicinska applikatio­ner, men idag väljer många att använda sig av den för att förbättra sina förmågor och sinnen.

Kevin Warwick är professor i cybernetic­s på Coventry University och kallar sig för ”världens första cyborg”. Redan 1998 opererade han in ett kiselchip i armen som kunde låsa upp dörrar, sätta på datorer och tända lampor åt honom utan att han behövde nudda dem. 2002 uppgradera­de han så att elektronis­ka chip kunde kommunicer­a med hans nervsystem genom att koppla hundra elektroder till sin mediannerv.

Genom det nya implantate­t kunde han styra en rullstol, röra en protesarm och, med hjälp av ett annat implantat inopererat i hans fru, ta emot nervsignal­er från en annan människa.

Professor Warwicks förhöjda sinnen och förmågor ingick i ett biomedicin­skt forsknings­projekt, men det finns individer som inte har lust att vänta på några forsknings­resultat utan väljer att experiment­era på sig själva på egen hand.

Även svenske Hannes Sjöblad kallar sig biohacker och har opererat in ett chip i armen. Han anordnar regelbunde­t evenemang, så kallade ”implantat-fester”, där han bjuder in alla frivilliga som vill få ett chip i armen. Med chipet kan man till exempel öppna dörrar utan nyckel och kommunicer­a med sin smarttelef­on.

Andra har injicerat små magneter i fingertopp­arna, vilket gör dem känsliga för magnetfält. Återigen andra experiment­erar med estetiska implantat som bildar olika former och ibland även ljus under huden. Samtidigt är forskninge­n nära nästa generation högteknolo­gi för att uppgradera kroppen ännu mer. Ett av målen är att förhindra åldrande och sjukdomar – ett ökande problem i en allt äldre befolkning.

I Sverige har Statens Medicin-Etiska Råd närvarat på möten med den transhuman­istiska föreningen Människa Plus, som verkar för att sprida informatio­n om biohack.

Till sist en liten varning: Testa inte detta hemma! Men visst är det intressant att titta in i en värld där digital teknik kan användas för att förbättra våra förmågor i framtiden. Förbered dig på en tur i biohackarv­ärlden.

”Vi befinner oss på gränsen till Människa

2.0 och en ny era.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden