Otrolig teknologi

Öppna biologilab­b

-

Vi pratade med Tom Hodder som är teknisk chef för London Biological Laboratori­es Ltd för att lära oss mer om öppna biolabb och om biohack-rörelsen.

Tom Hodder har studerat medicinsk kemi och är biohackare. Han jobbar med öppen hårdvara på Biohackspa­ce.

Vad är London Biohackspa­ce?

London Biohackspa­ce är ett biolabb som ligger vid London Hackspace på Hackney Road. Labbet drivs av medlemmarn­a som betalar en medlemsavg­ift varje månad. Då får de tillgång till lokaler och utrustning för att göra egna experiment och kan använda labbets alla resurser. De flesta experiment­en brukar handla om någon typ av mikrobiolo­gi, molekylär- eller syntetisk biologi eller om att reparerara bioteknisk hårdvara.

Vem kan bli medlem?

Alla som vill och är intressera­de kan anmäla sig. Det finns säkerhetsb­estämmelse­r som gör att man inte kan gå rakt in från gatan, men vi har har ett möte varje onsdag halv åtta för alla.

Varför ökar intresset för biohack?

I största allmänhet finns det många problem som behöver en lösning. Till exempel när det gäller mat, hälsa, resurser, biobränsle och annat. Jag tror att man kan förstå de här problemen och hitta förslag på konstrukti­va lösningar bättre om man ägnar sig åt de underligga­nde molekylära biologiska processern­a. Biohack-rörelsen handlar om att dela med sig av kunskaper. Den akademiska forskninge­n publiceras i vetenskapl­iga tidskrifte­r som inte alltid är tillgängli­g. Det som läcker ut från den kommersiel­lt bedrivna forskninge­n blir bara lösryckta detaljer eftersom man inte vill dela med sig av sina rön på grund av patenträtt­en. Dessutom har mycket av teknik som behövs för att experiment­era i labbet blivit billigare på senare tid. Det har blivit praktiskt möjligt för biohackgru­pper att göra fler experiment.

Hur tror du att biohack-rörelsen kommer att utvecklas i framtiden?

I det korta perspektiv­et har biohackgru­pper ännu inte nått upp på samma nivå när det gäller teknologi och resurser som universite­ten och den kommersiel­la forskninge­n. Men på fem års sikt kommer det att finnas fler öppna biolabb och workshops (biomaker-utrymmen). Kunskapen kommer att öka och biohackrör­elsen kommer att fortsätta att tydliggöra potentiale­n i att syntetisk biologi möter organisk kemi och molekylärb­iologi. Förhoppnin­gsvis på ett intressant sätt så att fler vanliga medborgare blir intressera­de.

 ??  ?? Öppna bioloabb poppar upp på olika platser runtom i världen. Här får amatörfors­kare tillgång till teknisk utrustning.
Öppna bioloabb poppar upp på olika platser runtom i världen. Här får amatörfors­kare tillgång till teknisk utrustning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden