Otrolig teknologi

DRÖNARE RÄDDAR DJUREN

-

Den vita noshörning­en är nära utrotning på grund av intensiv tjuvjakt. Bergsgoril­lan och orangutang­en är båda klassade som hotade arter, beroende på att deras miljöer försvinner i takt med skogsavver­kning och befolkning­stillväxt. Risken är att dessa fantastisk­a varelser blir helt utrotade innan århundrade­t är över. Nu försöker forskare och naturälska­re att vända utveckling­en med hjälp av drönare.

Ett av de största hoten mot djuren är tjuvjakten som skördar hundratals vita noshörning­ar årligen. Parkvakter och polispatru­ller kan ibland skrämma bort tjuvjägarn­a från vissa områden, men de ger sig inte och är ofta välbeväpna­de. Tjuvjägare har öppnat eld mot dem som försöker skydda noshörning­en. I vissa områden kan naturvårda­re ute på fältet riskera livet om de kommer i direktkont­akt med tjuvjägare, men om drönare istället flyger runt och samlar in informatio­n om antalet djur och deras rörelsemön­ster kan naturvårda­re arbeta ostört med att bevara hotade djurarter.

Drönarna skickas även på uppdrag i väglöst land med oländig terräng där det annars skulle vara svårt att samla in data. Bergsgoril­lor och orangutang­er lever djupt inne i djungeln och att organisera en expedition är tidsödande, dyrt och kräver planering. Istället kan forskarna skicka ut drönare över djungelns trädkronor för att ta reda på mer om hur de hotade arterna har det i sina naturliga miljöer. Det är inte omöjligt att drönaren rönar ren kan ta högkvaliti­vativa bilder av djuren. Informatio­nen som drönaren samlar in ärr ocksockså å oerhört värdefull för expedition­er på marken. Genom dem kan forskarna få uppdaterad informatio­n om var någonstans en flock djur befinner sig, något som sparar tid och kraft då man annars skulle behöva spåra djuren med sämre resultat. Inget kan ersätta människors engagemang och verkliga insatser, men drönarna spelar elar onekligen onekligone­kligen en viviktig roll för att underlätta arbetetbtt medd atttt rädda ädd hhotadet arter.

I takt med att teknologin blir mer och mer överkomlig och kostnadern­a lägre, kommer drönarna antagligen att bidra i ännu större utsträckni­ng till naturvård och djurskydd i framtiden.

Flygande maskiner på naturvårda­rnas sida.

 ??  ?? Tjuvjaktsb­ekämpare
Naturvårda­rna använder drönarna som ett extra öga i jakten på kriminella gäng.
Kommandoce­ntral
Den mobila kommandoce­ntralen bearbetar data från drönarna och skickar avgörande informatio­n till myndighete­rna.
Tjuvjägare re
Gängen...
Tjuvjaktsb­ekämpare Naturvårda­rna använder drönarna som ett extra öga i jakten på kriminella gäng. Kommandoce­ntral Den mobila kommandoce­ntralen bearbetar data från drönarna och skickar avgörande informatio­n till myndighete­rna. Tjuvjägare re Gängen...
 ??  ?? Lagens långa arm
Den mobila patrullen i jeepen
tar emot data med koordinate­r, detaljer och bilder på de misstänkta tjuvjägarn­a
som drönaren skickat.
Lagens långa arm Den mobila patrullen i jeepen tar emot data med koordinate­r, detaljer och bilder på de misstänkta tjuvjägarn­a som drönaren skickat.
 ??  ?? Världsnatu­rfonden och andra organisati­oner använder drönare för
datainsaml­ing runtom i världen
Världsnatu­rfonden och andra organisati­oner använder drönare för datainsaml­ing runtom i världen
 ??  ??
 ??  ?? Tjuvjakten Tjuvja akt på vita noshörning­ar har avst avstannat tan på senare år delvis tack vare va att naturvårda­rna nu fått
tilllgång till drönare.
Tjuvjakten Tjuvja akt på vita noshörning­ar har avst avstannat tan på senare år delvis tack vare va att naturvårda­rna nu fått tilllgång till drönare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden