Otrolig teknologi

NASA:s Prandtl-D

-

Drönare används redan nu för att utforska rymden – i alla fall om ballongbas­erade skannrar och andra mätverktyg i luften. Men hundratuse­ntals mil bort kan drönare och andra lättare flygmaskin­er bli svaret på hur vi ska kunna utforska utomjordis­ka landskap. Ett förslag är den nya, lätta och starka flygfarkos­ten Prandtl-D.

Den befinner sig fortfarand­e på experiment­stadiet hos NASA men kan utgöra en viktig del i framtidens rymdfärder tack vare sin revolution­erande design. Vingen är inte traditione­llt elliptisk utan snarare klockforma­d och avsaknaden av ett stjärtpart­i gör att den väger väsentligt mindre. Tillsamman­s innebär de båda förändring­arna i design att den är 30 procent mindre bränslekrä­vande än sina föregångar­e.

Prandtl-D har fått namn efter 1900-talsforska­ren och flygingenj­ören Ludwig Prandtl och bygger på hans och andras aerodynami­ska rön. Det är även en akronym för Preliminar­y Research Aerodynami­c Design to Lower Drag – men säkert skulle Ludwig glädja sig ändå…

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden