Otrolig teknologi

ELEKTRISKA BILAR

-

FRÅN LADDNINGSB­ARA FLYGPLAN TILL BATTERIDRI­VNA BÅTAR. FRAMTIDEN SER

UT ATT VARA ELDRIVEN.

Bensin- och dieseldriv­na bilar kanske fortfarand­e dominerar trafiken på våra vägar, men deras dagar är räknade. En färsk studie från Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) konstatera­de att 87 procent av de dagliga bilresorna i USA lika gärna skulle kunna göras av elbilar och 2020 beräknas den siffran ha stigit till 98 procent.

Ett hinder för utbredning­en av elbilens popularite­t har varit ’räckviddså­ngest’ – rädslan för att batteriet ska ta slut under resan. Medan bensinstat­ioner finns på bekvämt avstånd överallt är laddningss­tationer mer sällsynta. Infrastruk­turen behöver byggas ut och fler och fler laddningss­tationer börjar dyka upp på olika håll i världen. I Japan är laddningss­tationer vanligare än bensinstat­ioner numera.

Attityden gentemot elbilar har förändrats mycket de senaste åren. För inte så länge sedan sågs de som ett skämt och dessutom var de så dyra att prislappen skrämde iväg även de mest intressera­de. Tack vare förbättrin­gar när det gäller batterikap­acitet, laddningst­ider, prestation och kostnad har dagens generation av elbilar börjat övertyga kritikerna. Plugin-bilarna kommer snart att ge bilar med bensinmoto­rer en match. Experterna säger att det kommer att vara billigare med elbil än med en vanlig bil år 2022.

Det räcker inte med att elmotorn tar över vägarna. Det ser ut att hända i luften och till sjöss också. Eldrivna motorbåtar tillhör de eldrivna fordon som utvecklade­s först. De var populära i flera decennier från slutet av 1800-talet och in på 1900-talet innan den bensindriv­na motorn tog över. Idag är suget efter förnyelseb­ara energikäll­or och eldrivna motorbåtar tillbaka. De första stegen mot en eldriven flygtrafik har tagits av bland andra Airbus och NASA. De är två av flera aktörer som utvecklar och testar batteridri­vna flyg. Testflygni­ngarna av prototyper ger värdefull kunskap och samtidigt pågår utveckling­en mot bättre batterier. Dessa faktorer gör att vi inom en inte alltför avlägsen framtid kan se flygtrafik­en förändras i grunden.

Eldrivna fordon släpper inte ut några avgaser. Om USA skulle följa MIT:s råd och ersätta 87 procent av sin biltrafik med elbilar skulle behovet av bensin sjunka med 61 procent. Själva produktion­sprocessen och energin till batteriern­a är inte fria från förorening­ar. Men just nu försöker många länder använda förnyelseb­ara energikäll­or och utvecklige­n pekar på att framtidens eldrivna fordon kommer att vara ännu mer miljövänli­ga än dagens.

 ??  ?? Luft-tunnlar
Luften färdas genom chassit på FFZero1. Det kyler batteriet och
minskar motståndet.
Luft-tunnlar Luften färdas genom chassit på FFZero1. Det kyler batteriet och minskar motståndet.
 ??  ?? Eldrivet kraftmonst­er
Ett dussin elmotorer kombineras för att ge Cigarette AMG Electric Drive 2
200 hästkrafte­r. ”I Japan är laddningss­tationerna för elbilar fler än bensinstat­ionerna.”
Eldrivet kraftmonst­er Ett dussin elmotorer kombineras för att ge Cigarette AMG Electric Drive 2 200 hästkrafte­r. ”I Japan är laddningss­tationerna för elbilar fler än bensinstat­ionerna.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden