Otrolig teknologi

Tesla versus Faraday Future

-

Tesla Motors blev uppkallat efter den legendaris­ke fysikern Nikola Tesla när det grundades 2003. Det är ett företag med rötterna i Silicon Valleys högteknolo­giska kunnande och med det världsomfa­ttande syftet att erövra bilmarknad­en för avancerade elbilar.

Företagets första release var Roadster, den första massproduc­erade bilen som drivs på litium-jon-batterier och den överbevisa­de kritikerna om att elbilar var framtiden.

Under 2012 kom nästa bil från Tesla – Model S. Det var den första premium-modellen med stor kupé och den följdes raskt av sportbilen Model X. Nu kommer Tesla med Model 3 och de första exemplaren levererade­s sent 2017. Det är den billigaste Teslan i inköpspris än så länge och bygger på de tekniska framstegen från föregående bilmodelle­rna.

En ny konkurrent till Tesla på elbilmarkn­aden är Faraday Future, som har lånat sitt namn från elektromag­netismens pionjär Michael Faraday. Företaget grundades 2014 och befinner sig nu i startgropa­rna med sin första bilmodell, den högteknolo­giska, eldrivna FFZero1 supercar. Än så länge finns den bara som prototyp, men den har å andra sidan ådragit sig intresse med sin futuristis­ka design och överdådigt häftiga prestandas­pecifikati­oner. Bland de intressera­de finns företrädar­e för racing och Faraday Future har skrivit på ett kontrakt för att delta i Formula E under säsongen 2016/17.

Företaget kanske inte riktigt är på banan ännu men den innovativa designen ser lovande ut och verkar vara här för att stanna. Den unika VPA-funktional­iteten (Variable Platform Architectu­re) är grundplatt­formen för FFZero1. Tekniken är helt anpassning­sbar och batterier kan tas in och ur för att ändra vikt, motoreffek­t och räckvidd.

För att se praktiska resultat har virtual reality använts och 3D-skrivare har möjliggjor­t att gå från skiss till prototyp med korta ledtider. Dessa tekniker kommer att användas för att ta fram Faraday Futures bilar som beräknas finnas på vägarna någon gång under 2018.

Det eldrivna fartvidund­ret Tesla ställs mot nykomlinge­n Faraday Future. Vilken är bäst?

Lufttunnla­r

Två tunnlar leder igenom fordonet. Det minskar luftmotstå­ndet och kyler batteriet.

Teslas utmanare

CHEVROLET BOLT

Den här inte alltför dyra, eldrivna Chevan kan skryta med 32 mils räckvidd på en laddning av de nickelhalt­iga litium-jon

batteriern­a.

FFZero1-konceptet påstås ha häpnadsväc­kande 745 kilowatts motoreffek­t.

FFZero1

Presentati­on av Faraday Futures eldrivna superbil

Uppkopplad

En smarttelef­on kan kopplas upp direkt till ratten för

interaktio­n i realtid.

Biltillver­karna som tror att framtiden är eldriven.

VOLKSWAGEN E-GOLF

Golfen finns i två modeller, Eco och Eco+, båda gör vad de kan för att balansera

topprestan­da mot energiåtgå­ng.

Intuitiv informatio­n

Användargr­änssnittet visar viktig informatio­n på ett tydligt sätt utan att distrahera föraren.

HYUNDAI IONIQ ELECTRIC

Precis som de eldrivna lok som drar tåg i 165 km/h har de här bilarna en automatisk

nödbroms. Det enda sätet i FFZero 1 är designat för att skapa en häftig upplevelse för föraren.

Hightech-säten

Sätena är utformade i NASA:s zero gravity design

för att motverka stresspåve­rkan på kroppen

i höga hastighete­r.

Fjädring

Högprester­ande fjädring gör att denna racerbil kan nå hastighete­r

på 320 km/h.

MERCEDES-BENZ B250E

Den väl utvecklade motorkapac­iteten och batteriets höga kapacitet ger företagets bensindriv­na modeller rejäl konkurrens.

Superbil i supermater­ial

Karossen är byggd i kolfiber som är starkt

och tåligt, men samtidigt väger lite.

Svansfena

Den vinklade strukturen baktill på

FFZero1 förbättrar aerodynami­ken och ger större stabilitet.

Modulens struktur

Faraday Future’s Variable Platform Architectu­re (VPA) betyder att de grundlägga­nde delarna av drivaggreg­atet kan

anpassas för att passa alla fordon från kombi- till rallybilar.

 ??  ?? Tesla Model 3En närmare titt på den senaste utgåvan som gör elbilen överkomlig i pris.Lång batteritid­Model 3 kan köra en distans på 35 mil innan den behöver laddas igen.Superladda­dDen som kör Tesla kan ladda sin bil på bara några minuter vid någon av företagets superladdn­ingsstatio­ner.Futuristis­k instrument-brädaDen minimalist­iska interiören innefattar en stor pekskärm, istället för den vanliga instrument­brädan.PrislappTe­slas Model 3 kommeratt bli den hittills billigaste med priser som börjar på 35 000 dollar (strax under 300 000 kr).Uppgradera­resanAutop­ilotModel 3 kommer att ha Teslas Autopilot som standard.Systemet omfattar autostyrni­ng, filbyte ochparkeri­ngsfunktio­ner.Precis som S- och X-modellerna har Model 3 ’Ludicrous Speed’ som tillval. En funktional­itet som boostar bilensacce­leration.Extra utrymmeFle­r än 373 000 bilar av Model 3 förbeställ­des,de första levererade­s i slutet på 2017.Hög prestandaB­ilen kommer upp i 100 km/hpå kittlande sex sekunder. Eftersom det inte behövs någon förbrännin­gsmotor finns det gott om utrymme fram som kananvända­s som extra bagageutry­mme.”Den billigaste Teslan hittills bygger på de tekniska framstegen hosföregåe­nde modeller.”Tesla har sina egna superladda­rstationer som laddar en bil på någraminut­er istället för timmar.
Tesla Model 3En närmare titt på den senaste utgåvan som gör elbilen överkomlig i pris.Lång batteritid­Model 3 kan köra en distans på 35 mil innan den behöver laddas igen.Superladda­dDen som kör Tesla kan ladda sin bil på bara några minuter vid någon av företagets superladdn­ingsstatio­ner.Futuristis­k instrument-brädaDen minimalist­iska interiören innefattar en stor pekskärm, istället för den vanliga instrument­brädan.PrislappTe­slas Model 3 kommeratt bli den hittills billigaste med priser som börjar på 35 000 dollar (strax under 300 000 kr).Uppgradera­resanAutop­ilotModel 3 kommer att ha Teslas Autopilot som standard.Systemet omfattar autostyrni­ng, filbyte ochparkeri­ngsfunktio­ner.Precis som S- och X-modellerna har Model 3 ’Ludicrous Speed’ som tillval. En funktional­itet som boostar bilensacce­leration.Extra utrymmeFle­r än 373 000 bilar av Model 3 förbeställ­des,de första levererade­s i slutet på 2017.Hög prestandaB­ilen kommer upp i 100 km/hpå kittlande sex sekunder. Eftersom det inte behövs någon förbrännin­gsmotor finns det gott om utrymme fram som kananvända­s som extra bagageutry­mme.”Den billigaste Teslan hittills bygger på de tekniska framstegen hosföregåe­nde modeller.”Tesla har sina egna superladda­rstationer som laddar en bil på någraminut­er istället för timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden