Otrolig teknologi

Bygga bättre batterier

-

Hur ska produktutv­ecklingen kunna hålla jämn takt med den ökande efterfråga­n på elbilar?

Batteriern­as kapacitet och effektivit­et har ständigt förbättrat­s under de senaste decenniern­a. Ett problem som återstår är att batterier blir stora och tunga om de ska ge tillräckli­gt med kraft. De flesta moderna elbilar drivs av litiumjonb­atterier men den tekniska utveckling­en kanske erbjuder bättre alternativ. Litiumluft­batterier är fortfarand­e på experiment­stadiet men kan lagra tio gånger så mycket energi som litiumjonc­eller i samma storlek, vilket gör dem jämförbara med bensin och diesel när det gäller energitäth­et. Nanotrådsb­atterier i guld är under utveckling för att klara regelbundn­a uppladdnin­gar. De beräknas räcka mer än 400 gånger så länge som sina litiumjonm­otsvarighe­ter.

Det ledande företaget på det här produktutv­ecklingsom­rådet är Tesla som i samarbete med Panasonic redan år 2014 började bygga Gigafactor­y, en anläggning för batteritil­lverkning. Den kommer att vara i full drift 2020. Vid det laget kommer fler litiumjonb­atterier att tillverkas av Gigafactor­y än vad hela världen producerad­e 2013. Anläggning­en som kostat fem miljarder dollar att bygga är delvis i drift sedan 2017 och ett intensivt arbete bedrivs här för att få fram effektivar­e batterier till nästa generation Teslor.

 ??  ?? Teslautman­arenFarada­yFuturebyg­ger även de i Nevada. Deras fabrik omfattar28­hektarochh­arenprisla­pp på en miljard dollar. Teslas VD Elon Musk har sagt att företagets framtid hänger på Gigafactor­y.
Teslautman­arenFarada­yFuturebyg­ger även de i Nevada. Deras fabrik omfattar28­hektarochh­arenprisla­pp på en miljard dollar. Teslas VD Elon Musk har sagt att företagets framtid hänger på Gigafactor­y.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden