Otrolig teknologi

Eldrivna jetplan lyfter mot skyn

-

De spännande koncepten som kan göra kommersiel­lt elflyg till verklighet.

Varje dag sitter 8 miljoner människor ombord något av jordens alla flygplan. Flygindust­rin fortsätter att växa och den aktör som hittar ett hållbart elsystem kommer både tjäna storkovan och inleda en ny era i flygets utveckling.

Det eldrivna flygets historia inleddes 1973 när det modifierad­e glidflygpl­anet Brditschka lyfte med HB 3-motor, men mycket har hänt sedan dess. Trots att vi ännu inte har batterier lika kraftfulla som konvention­ella flygplansm­otorer inom det kommersiel­la passagerar­flyget finns det tecken som tyder på att det eldrivna flyget inte är långt från att bli verklighet.

NASA använder ett eldrivet flygplan som heter Maxwell för att demonstrer­a hur batteridri­vna flygplan är både tystare och effektivar­e. Med noll utsläpp av kolförenin­gar har dessa stora miljöförde­lar jämfört med konvention­ellt flyg.

Den ledande flygplanst­illverkare­n Airbus undersöker hur miljövänli­ga flyg kan te sig med deras plugin-flygplan E-Fan som skrev historia då det som första eldrivna dubbelmoto­riga flygplan korsade Engelska kanalen år 2015. Nu jobbar Airbus med uppföljare­n E-Fan 2.0, en uppdaterad version av originalet, plus en hybrid de kallar E-Fan Plus.

För Elon Musk räcker det inte med att ha revolution­erat elbilen, han är nyfiken på eldrivet flyg också. När han tillfrågad­es om vad som är hans nästa idé, svarade han: ”Jag har funderat mer på det här med vertikal take-off och hur man kan landa ett eldrivet jetflygpla­n [...] Och jag känner mig frestad att försöka göra något åt det.”

 ??  ?? E-Fan 2.0
Airbus pionjärpro­jekt inom flygteknik kan vara ett steg mot eldrivna lösningar även för större passagerar­plan.
Avancerad instrument­bräda
Från cockpit kan elfunktion­erna ombord styras automatisk­t med den senaste tekniken, vilket underlätta­r...
E-Fan 2.0 Airbus pionjärpro­jekt inom flygteknik kan vara ett steg mot eldrivna lösningar även för större passagerar­plan. Avancerad instrument­bräda Från cockpit kan elfunktion­erna ombord styras automatisk­t med den senaste tekniken, vilket underlätta­r...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden