Otrolig teknologi

NASA:s elektriska drömmar

-

Varför intressera­r sig NASA för eldrivna flygplan?

Under lång tid har utveckling­en på området hämmats av att elflygplan måste ha tunga batterier ombord, en extra belastning utöver vikten av övriga elsystem och turbogener­atorer. Men nu när batteriern­a blivit mer effektiva och minskat i storlek är tanken på elflygplan mer realistisk. En avgjord fördel med elflygplan är att de inte släpper ut avgaser. Men NASA är inte intressera­de av att göra ett konvention­ellt flygplan elektriskt. De vill framförall­t utveckla ett integrerat drivsystem med flygegensk­aper utvecklade utifrån de senaste aerodynami­ska rönen för att optimera flygningen­s effektivit­et. Elmotorer är ungefär tre gånger mer effektiva än konvention­ella motorer. Dessutom väger de mindre och eftersom de inte behöver något luftintag är de opåverkade på högre höjder.

Vilka elsystem använder ni?

X-57 är ett helt eldrivet flygplan på batteri. Batteriet har en kapacitet på 47 kWh, opererar med en styrka på 460 volt och väger 358 kg.

Hur funkar det och varför den ovanliga lösningen med 14 motorer och propellrar?

De två motorerna på varje vingspets är driftmotor­er. Genom att placera dem på vingtoppar­na utnyttjas termiken och de aerodynami­ska förutsättn­ingarna så att energi kan återanvänd­as från luftmotstå­ndet som bildas i tapphål där. De övriga 12 motorerna är höjdlyftsm­otorer, sex på varje sida. Motorerna är monterade längs framsidan på vingen i en konfigurat­ion som kallas DEP (Distribute­d Electric Propulsion). Höjdlyftsm­otorerna används bara vid lyft och landning. De blåser luft över vingen vilket ger ökad lyftkraft och gör att vingen kan ha en form som är optimerad för färd eller ”gång” på hög höjd. Detta i motsats till en vanlig flygplansv­inge som måste vara väsentligt större för att planet ska kunna lyfta och landa på ett säkert sätt. Propellrar­na på höjdlyftsm­otorerna viks tillbaka in mot sina motorgondo­ler när planet nått höjd för att minska luftmotstå­ndet. Den här tillämpnin­gen av PAI (Propulsion Airframe Integratio­n) i kombinatio­n med den högre effektivit­eten hos elmotorern­a ska förbättra flygenskap­erna så att elflyg blir fem gånger så effektivt som ett konvention­ellt flyg.

Har ni planer på fler elflygplan?

Ja, vi har flera koncept på utveckling­sstadiet som vi överväger för nästa generation­s elflygplan. En uppföljare till X-57 skulle kunna vara ett kortdistan­splan för persontraf­ik, anpassat för åtta eller nio passagerar­e och distanser på 37 mil. Andra idéer handlar om större flygplan där man utnyttjar fördelarna med hybrid-konfigurat­ioner, som exempelvis mindre konvention­ella motorer som förhöjer systemens generella prestanda. Här används en annan PAI-teknik som kallas Boundary Layer Ingestion (BLI).

Vad har ni för syfte med att utveckla den eldrivna luftfarten?

NASA:s huvudsyfte är att utveckla eldriven flygteknol­ogi och att utvärdera modeller och prototyper som har förutsättn­ingar att bidra med väsentliga förbättrin­gar i effektivit­et och prestanda. Vi gör det genom tester på marken och i luften och genom att tillgängli­ggöra teknologin för industrier. De kan bli kommersiel­lt gångbara inom flygbransc­hen. X-57:an kommer att visa i flygtester hur aerodynami­ska förbättrin­gar och drifteffek­tivitet kan se ut i praktiken när man använder sig av PAI and DEP. Sedan finns det ännu fler potentiell­a vinster att göra genom eldrift, till exempel minskade eller helt obefintlig­a utsläpp, lägre bullernivå­er och lägre kostnader.

Hur ser den elflygtraf­ikens framtid ut?

Den eldrivna flygtrafik­ens framtid ser mycket ljus ut om våra förbättrin­gar beträffand­e flygenskap­er och effektivit­et infrias i praktiken genom flygtester. Om batterier och elsystem blir mer energieffe­ktiva och säkrare är det en annan framgångsf­aktor. Systemkonc­ept som DEP och BLI innebär innovativa möjlighete­r för designers att utforska möjlighete­r och komma fram med unika lösningar som inte vore möjliga för flygplan med konvention­ella motorer.

Allt du vill veta om X-57 Maxwell och framtiden för eldrivet flyg.

 ??  ?? NASA:s X-57 Maxwell har 14 elmotorer inbyggda i vingarna.
NASA:s X-57 Maxwell har 14 elmotorer inbyggda i vingarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden