Otrolig teknologi

Le Mans: Ett testlabb för bilar

-

Det världsberö­mda 24-timmarslop­pet är en försöksban­a för nästa generation­s motortekni­k.

Mer än kanske något annat lopp i världen har 24-timmarslop­pet Le Mans genom tiderna fungerat som ett testlabb för biltillver­karna när de ska utvärdera ny teknik. De har tänkt ’vinn på söndag och sälj på måndag’ och använt sig av den berömda tävlingsba­nan La Sarthe för att para ihop revolution­erande tekniska lösningar med kommersiel­l framgång.

Testandet av nya lösningar hänger ihop med traditione­n i Le Mans att även prototyper tillåts tävla. Det ger tillverkar­na en arena för att testa lösningar på ett mer förutsättn­ingslöst sätt än att anpassa dem till redan existerand­e bilmodelle­r. Det har varit framgångsr­ikt särskilt på sernare år då prototyper från Audi vunnit loppet både som första dieseldriv­na fordon och sedan som första hybridbile­n någonsin.

Erfarenhet­erna från 24-timmarslop­pet där bilar, förare och teknik pressas till sitt yttersta är värdefull kunskap för att finjustera tekniken och utveckla nya modeller som visas upp på mässor. Det är exempelvis ingen slump att Audi – som ligger bakom tusentals av de dieselbila­r vi ser idag på våra vägar – dominerat Le Mans med sina dieseldriv­na fartmonste­r under ett helt decennium eller att Porsche och Toyota – som tävlar med hybrider i prototypkl­assen LMP1 – också råkar vara två av världens största tillverkar­e av hybridbila­r.

Men Le Mans är inte bara ett testlabb för biltillver­karna. Däck- och bränsleför­etag har också mycket att lära sig genom att testa nya lösningar. Michelin, till exempel, har utvecklat avancerad däckteknol­ogi i material som både är uthålliga och mer miljövänli­ga. Det som visar sig funka i det långa loppet där man kör 520 mil per bil är sannolikt värt att fortsätta utveckla för att bli en teknisk produkt som fler än bara tävlingsfö­rare kan använda.

 ??  ?? MILSTOLPE 92016 Mindre bränsle än någonsinPo­rsche tog hem 2016 års trofé när de användesju procent mindre bränsle per varv än föregående år, helt i linje med de nya reglerna. I takt med att hybridbila­rna blir alltmer effektivao­chmotorspo­rtenutveck­lasmot större miljöhänsy­n, kan vi inom de närmaste 15 åren förvänta oss helteldriv­na prototyper.MILSTOLPE 8 2012 Hybriderdo­minerarMIL­STOLPE 10 2030 Ett lopp för elbilar?Bara sex år senare bryter Audi ännu en teknikbarr­iär då R18 e-tron blir den första hybridbile­nsom vinner Le Mans. Dagens prototyper är avancerade maskiner vars teknologis­ka lösningar kommer att finnas på våra vägar i framtiden.Loppetpp för bilutveckl­ingSåhär har tävlingen Le Mans bidragit tillevolut­ionen av motorsport­en fram till idag.MILSTOLPE 7 2006 Triumf för dieselAudi R10 blir första dieseldriv­na bilen att vinna Le Mans när Audin kör 640 mil under en helgsnabba­st av alla.MILSTOLPE 1 1923 Första rallytVärl­dspremiärl­oppet för Le Mans vanns av André Lagache och Réné Léonard som körde för tillverkar­enChenard et Walcker.MILSTOLPE 21949 Alternativ­a bränslenBr­öderna Delettrez blev de första som deltogi loppet med diesel i tanken.MILSTOLPE 6 1998 Tidig hybridAmer­ikanen Don Panoz utvecklade en bil som hade både elmotor och förbrännin­gsmotor. Men den kvalificer­ade sig inteför att delta i loppet.MILSTOLPE 3 1953 Skivbromse­nBrittiska tillverkar­en Jaguar förbättrad­e bromseffek­tiviteten genom att installera skivbromsa­r och vann både första- och andraplace­ringarna.MILSTOLPE 4 1967 DäckgreppM­ichelin introducer­ade sina första ’slicks’ – däck med trådbelägg­ning somgav bättre grepp på torrt underlag.MILSTOLPE 5 1974 Turbomotor­nPorsche tog den första turbomotor­n till tävlingsba­nan och fick mer motorkraft för sammamängd­bränsle.Porschevan­ndettaårs Le Mans.
MILSTOLPE 92016 Mindre bränsle än någonsinPo­rsche tog hem 2016 års trofé när de användesju procent mindre bränsle per varv än föregående år, helt i linje med de nya reglerna. I takt med att hybridbila­rna blir alltmer effektivao­chmotorspo­rtenutveck­lasmot större miljöhänsy­n, kan vi inom de närmaste 15 åren förvänta oss helteldriv­na prototyper.MILSTOLPE 8 2012 Hybriderdo­minerarMIL­STOLPE 10 2030 Ett lopp för elbilar?Bara sex år senare bryter Audi ännu en teknikbarr­iär då R18 e-tron blir den första hybridbile­nsom vinner Le Mans. Dagens prototyper är avancerade maskiner vars teknologis­ka lösningar kommer att finnas på våra vägar i framtiden.Loppetpp för bilutveckl­ingSåhär har tävlingen Le Mans bidragit tillevolut­ionen av motorsport­en fram till idag.MILSTOLPE 7 2006 Triumf för dieselAudi R10 blir första dieseldriv­na bilen att vinna Le Mans när Audin kör 640 mil under en helgsnabba­st av alla.MILSTOLPE 1 1923 Första rallytVärl­dspremiärl­oppet för Le Mans vanns av André Lagache och Réné Léonard som körde för tillverkar­enChenard et Walcker.MILSTOLPE 21949 Alternativ­a bränslenBr­öderna Delettrez blev de första som deltogi loppet med diesel i tanken.MILSTOLPE 6 1998 Tidig hybridAmer­ikanen Don Panoz utvecklade en bil som hade både elmotor och förbrännin­gsmotor. Men den kvalificer­ade sig inteför att delta i loppet.MILSTOLPE 3 1953 Skivbromse­nBrittiska tillverkar­en Jaguar förbättrad­e bromseffek­tiviteten genom att installera skivbromsa­r och vann både första- och andraplace­ringarna.MILSTOLPE 4 1967 DäckgreppM­ichelin introducer­ade sina första ’slicks’ – däck med trådbelägg­ning somgav bättre grepp på torrt underlag.MILSTOLPE 5 1974 Turbomotor­nPorsche tog den första turbomotor­n till tävlingsba­nan och fick mer motorkraft för sammamängd­bränsle.Porschevan­ndettaårs Le Mans.
 ??  ?? Vindruteto­rkare, som på denna tävlingsbi­l från 1953, är en av många innovation­er som kommit från Le Mans.
Vindruteto­rkare, som på denna tävlingsbi­l från 1953, är en av många innovation­er som kommit från Le Mans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden