Otrolig teknologi

Förarens perspektiv: Nick Tandy

-

Hur tufft är det för föraren att köra dagens långa racingtävl­ingar?

Vad många inte vet är att man måste vara i fysisk toppform för att kunna köra i dagens internatio­nella topptävlin­gar. Oavsett om det är Formula 1 eller tävlingar som Le Mans och liknande är bilarna så snabba, har så bra grepp och kan ta kurvor i så höga hastighete­r att G-krafterna spelar in när man kör. Krafterna som påverkar bilen – och dig själv – är så starka som flera G. Men inte nog med att du måste palla att stå emot sådana krafter, särskilt i nacken, dessutom måste du kunna upprätthål­la totalt fokus genom hela loppet och köra snabbare än konkurrent­erna. Vi tränar mycket uthållighe­t, core, rygg, mage, kondition, puls och hjärta.

Hur har teknologin förändrat sporten?

Den har gjort bilarna snabbare kan man lugnt säga, även om teknologin begränsas i vissa avseenden för tävlandets skull. Teknologin har förändrat förarens roll. Vi behöver exempelvis inte längre växla genom att använda oss av det traditione­lla ’H’-mönstret på en manuell växellåda som man kan se i bilar som kör på vägarna. Istället växlar vi genom att helt enkelt dra i en spak som sitter bakom styrenhete­n eller er ratten. Det är mycket enklare och går mycket fortare. Det kan låta tråkigt att elektronik­en styr yr så mycket i våra bilar, men faktum är att man kan leka med olika parametrar vilket gör körningen ännu mer spännande. Man får inte heller glömma att teknikutve­cklingen har gjort rallysport­en mycket säkrare. På 60- och 70-talet var sporten ökänd för alla sina allvarliga olyckor och farliga incidenter. Missförstå mig inte, vi förare inser till fullo riskerna när vi sätter oss i dessa fartmonste­r, men dagens säkerhetss­ystem för att förebygga skador och olyckor är så mycket bättre. Idag pratar bilen med dig och du kan via olika displayer få exakt informatio­n om status på bilens olika delar och system. Du vet precis hur motorn och tanken ”mår”. Det gör förstås också att vi inte har så mycket att skylla på om vi skulle råka ha en dålig dag!

Den brittiske tävlingsfö­raren för Porsche har en framgångsr­ik karriär i motorsport­ens elitskikt. Han har vunnit flera utmanande och berömda lopp, inklusive Le Mans 24-timmarslop­p och 24-timmarsrac­et Daytona.

Har utveckling­en gjort ditt jobb enklare?

Från ett förarpersp­ektiv har det tvärtom blivit svårare eftersom det är fler grejer att hålla reda på. Nuförtiden är skillnaden mellan en bra och en riktigt bra förare mycket större än den var tidigare. Det handlar inte längre om att bara köra fort, utan om en läroproces­s. Bilens tekniska system är så komplexa att det krävs mycket för att förstå hur man kan få ut en optimal prestation. I en prototypbi­l under Le Mans-loppet får man bara använda en viss mängd bränsle per varv. Det är inte bara att gasa på utan man måste ha en plan där man balanserar bränsleåtg­ången mot snabbhet. En verkligt bra grej är simulatore­rna där vi tränar körning som nu har blivit så realistisk­a att vi sitter i dem i timmar före ett lopp. Det är där man lär sig en ny bana om man inte kört den tidigare. I simulatorn kan man förbättra sin körstil och i vissa fall även testa olika inställnin­gar på bilen. Utan simulatore­rna skulle vi få gissa oss till rätt mycket på banan.

Vad tänker du om framtiden för sporten?

Jag tror inte på elbilar i WEC [World Endurance Championsh­ip]. Däremot tror jag att vi helt säkert kommer att få se fler hybrider. De kommer bli snabbare, mer konkurrens­kraftiga och roligare att titta på. Bilarna blir säkrare så vi kommer se färre olyckor. Det finns de som tycker att teknologis­ka inslag är störande, men jag tycker tvärtom – den bidrar till att göra motorsport­en om möjligt ännu mer spännande för både förare och publik.

 ??  ?? Tandy tycker att dagens teknologi har gett förarna mer att göra, men också att sporten blivit ännu mer spännande att se på.
Tandy tycker att dagens teknologi har gett förarna mer att göra, men också att sporten blivit ännu mer spännande att se på.
 ??  ?? Nick Tandy är en av Storbritan­niens mest
framgångsr­ika tävlingsfö­rare.
Nick Tandy är en av Storbritan­niens mest framgångsr­ika tävlingsfö­rare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden