Otrolig teknologi

SUPERSONIS­KA UBÅTAR

-

Att nå höga hastighete­r under vatten är mycket svårt eftersom vätska ger större motstånd än luft. Det betyder att det behövs mer energi för att komma upp i höga hastighete­r. De flesta moderna utbåtar kan bara komma upp i 75 km/h. Men nu har forskare vid Harbin Institute of Technology i Kina utvecklat en teknik som få ubåtar att färdas med ljudets hastighet, alltså ungefär 5 400 km/h i havsvatten.

Metoden grundar sig på superkavit­ation, som man använde sig av i Sovjetunio­nen redan på 1960-talet för att bygga höghastigh­etstorpede­r under kalla krigets kapprustni­ng. Det fungerar genom att en superkavit­et av luft bildas runt ett objekt eller en farkost. Då minskas motståndet och objektet kan komma upp i högre hastighete­r. Ryssarna nådde framgång med detta i och med sin Shkval-torped som kunde komma upp i 370 km/h. Svagheten var att den bara kunde färdas några kilometer och inte gick att styra.

Att styra är ett problem eftersom roder, den typiska lösningen för att styra under vatten, behöver vattnets motstånd för att fungera.

Därför funkar inte det med superkavit­etens luftbubbla. Istället har de kinesiska forskarna tagit fram ett vätskememb­ran som kan sprejas över ubåten. Då minskar motståndet på ena sidan så att ubåten kan styras åt andra hållet. Än så länge återstår dock att ta fram en metod för framåtdriv­ning under längre supersonis­ka ubåtsfärde­r. Det är alltså långt kvar innan drömmen om att ta sig under vattnet från Shanghai till San Francisco på 100 minuter ens kan bli verklighet.

Farkosten som skulle kunna färdas ett varv runt jorden på en eftermidda­g.

 ??  ?? Drivkraft
Ubåtens propellrar genererar drivkraft, vilket trycker ubåten
framåt genom vattnet.
Raketmotor
Raketmotor­er kan hjälpa ubåten att komma upp i de höga hastighete­rna som krävs för att behålla luftbubbla­n.
Interiör från USS Bowfins...
Drivkraft Ubåtens propellrar genererar drivkraft, vilket trycker ubåten framåt genom vattnet. Raketmotor Raketmotor­er kan hjälpa ubåten att komma upp i de höga hastighete­rna som krävs för att behålla luftbubbla­n. Interiör från USS Bowfins...
 ??  ?? Kavitatorn på en Shkval-torped.
Kavitatorn på en Shkval-torped.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden