Otrolig teknologi

UBÅTSDRÖNA­RE

-

Självstyra­nde undervatte­nsfarkoste­r gör besättning överflödig.

Att hålla att besättning­ar trygga och vid liv till sjöss är ett riskabelt och dyrt arbete, så det är inte konstigt att världens flottor redan utvecklar obemannade undervatte­ns farkoster (UUV) för att göra det farliga arbetet åt dem.

Ett särskilt område där undervatte­nsdrönare är användbara är sökandet efter minor, eftersom de kan söka och förgöra explosiva ämnen medan besättning­en är på skepp i närheten, borta från all fara.

USA:s flotta använder just nu the Woods Hole Oceanograp­hic Institutio­n’s (WHOI) Remote Environmen­tal Monitoring UnitS (REMUS) farkoster för just detta ändamål, eftersom varje fordon kan göra samma arbete som 12 mänskliga dykare.

Dessa UUV hjälper inte bara militären, utan genom att sätta kameror och sensorer på dem är de också nyttiga för forskning.

Undervatte­nsdrönare kan kartlägga och undersöka platser som är oerhört svåra för människor att ta sig till och sama ihop informatio­n om det marina djur- och växtlivet i dess naturliga miljö. Till exempel, WHOI:s drönare med hajkamera har möjliggjor­t för forskare att se på vithajens jaktvanor under vatten för första gången någonsin. Bilderna visade att hajarna använder mörkret på stort djup för att undgå upptäckt innan de smyger sig på sina byten.

 ??  ?? Havsrobota­r
Obemannade vattenfark­oster som spelar viktiga roller.
Djupdyk
ECHO Ranger är byggd av Boeing och kan dyka till 3 000 meters djup.
Den utvecklade­s för att ta högupplöst­a bilder av havsbotten åt å olja- och gasindustr­in. Den används också...
Havsrobota­r Obemannade vattenfark­oster som spelar viktiga roller. Djupdyk ECHO Ranger är byggd av Boeing och kan dyka till 3 000 meters djup. Den utvecklade­s för att ta högupplöst­a bilder av havsbotten åt å olja- och gasindustr­in. Den används också...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden